Smijeh najbolji lijek za starije pacijente koji pate od demencije

Smijeh najbolji lijek za starije pacijente koji pate od demencije

Smijeh najbolji lijek za starije pacijente koji pate od demencije
  • Objavljeno: Utorak, 04.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Smijeh može biti dobar lijek za starije dementne pacijente, a najbolje od svega je da nema neugodnih nuspojava.

Znanstvenici su otkrili kako su stanari staračkih domova koji su imali redovite posjete terapeuta koji se bavi humorom, doživjeli 20 postotni pad u razinama uznemirenosti u odnosu na one stanare koji su primali standardnu skrb.

Istraživači sa Sveučilišta New South Wales, tvrde kako smijeh može pružiti alternativu anti-psihotičnim lijekovima.

Istraživanje koje je uključivalo terapeuta koji liječi humorom trajalo je tri godine i uključivalo 36 staračkih domova i njegovih 400 stanara.

Terapeut koji liječi humorom Jean-Paul Bell, koji je inače i 'klaun liječnik' za djecu, koristio se kombinacijom igara, šala i pjesama kako bi poticao polovicu starijih osoba na smijeh.

Član osoblja je također bio treniran da stalno potiče humor kako bi i njegovateljima humor postao dio svakodnevne rutine, a sve radi održavanja živahnog ozračja.

Napomenimo da ostalih 200 stanara nije imalo dodatne terapije humorom.

Znanstvenici su otkrili kako su dementni pacijenti koji su bili uključeni u istraživanje bili manje uznemireni za 20 posto.

Glavna istraživačica Lee-Fay Low sa Sveučilišta New South Wales, nam objašnjava, a Daily Mail prenosi: "Dvadeset posto zvuči kao mali utjecaj, ali to je otprilike isto toliko, drugim riječima isti učinak koji bi dobili ako bi im davali anti-psihotične lijekove. Znači lijekove koji se koriste u liječenju shizofrenije i bipolarnog poremećaja."

Tim istraživača dodaje kako dementni pacijenti nisu bili jedini koji su imali koristi od istraživanja.

"Osoblje je imalo osjećaj da su puni energije, dobili su osjećaj da im je posao poboljšan," ističe terapeutkinja Joanne Rodriguez.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti