Mobiteli i rak – postoji li razlog za brigu?

Mobiteli i rak – postoji li razlog za brigu?

Mobiteli i rak – postoji li razlog za brigu?
  • Objavljeno: Subota, 23.11.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Moguća povezanost između mobitela i nastanka raka je kontroverzna. Brojne godine istraživanja su pokazale da ne postoji dokaz koji bi upućivao da korištenje mobitela uzrokuje nastanak raka.

Primarna briga oko korištenja mobitela jest ta da će uzrokovati nastanak raka mozga. Neka istraživanja su pokazala da se broj slučajeva raka mozga malo povećao od kada su se počeli koristiti mobiteli.

Što su točno istraživanja pokazala kada je u pitanju povezanost između korištenja mobitela i nastanka raka? Ovdje je pregled značajnijih istraživanja:

  • U jednom istraživanju, koje je pratilo 420000 korisnika mobitela, i to u razdoblju od 20 godina, se pokazalo da ne postoji nikakva povezanost između korištenja mobitela i nastanka raka mozga.
  • Drugo istraživanje je pokazalo da postoji povezanost između korištenja mobitela i nastanka raka žlijezda slinovnica.
  • Također, jedno istraživanje je pokazalo da korištenje mobitela povećava rizik od nastanka glioma - posebne vrste raka mozga.

Nakon analize rezultata velikog broja istraživanja, stručnjaci se slažu da su dokazi koji bi upućivali na štetne posljedice korištenja mobitela nedovoljno pouzdani.

Također, znanstvenici ističu da je mobitel prekratko u upotrebi da bi se moglo doći do pouzdanih rezultata. Djelovanje mobitela na čovjekovo zdravlje će biti malo jasnije tek za nekoliko desetljeća.

Sve u svemu, nitko još nije dokazao da mobiteli uzrokuju nastanak raka. Iako se trenutno provode višegodišnja istraživanja na velikim uzorcima, znanstvenici još uvijek nisu došli do pouzdanih rezultata.

Ako ste zabrinuti zbog potencijalno štetnog djelovanja mobitela, ograničite njegovo korištenje i držite ga dalje od sebe u trenucima kada ga ne koristite.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti