Meditacijom protiv Alzheimerove bolesti

Meditacijom protiv Alzheimerove bolesti

Meditacijom protiv Alzheimerove bolesti
  • Objavljeno: Nedjelja, 24.11.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Blago kognitivno oštećenje se javlja kod 20% populacije u nekom trenutku života, a njih 50% u konačnici razvije potpunu demenciju. Novo istraživanje objavljeno u časopisu Neuroscience Letters, otkriva da je samo 15 minuta svakodnevne meditacije sasvim dovoljno da uspori razvoj demencije.

U istraživanju su sudjelovale odrasle osobe u dobi od 55 do 90 godina. Sve su patile od blagog kognitivnog oštećenja. Sudionici su u razdoblju od 8 tjedana svaki dan meditirali 15 do 30 minuta.

Rezultati istraživanja su pokazali značajno poboljšanje kognitivnih sposobnosti. Meditacija je također usporila skupljanje hipokampusa, dijela mozga koji je odgovoran za pamćenje, a skuplja se pod utjecajem demencije.

"Rezultati ovog istraživanja su nas iznenadili jer nismo očekivali da će meditacija imati tako dobar učinak i usporiti razvoj demencije", izjavila je voditeljica istraživanja prof. Rebecca Erwin Wells.

Znanstvenici ističu da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se ustanovilo točno vrijeme koje je potrebno provesti meditirajući da bi se usporio razvoj demencije.

Ako razmišljate o započinjanju sa svakodnevnom meditacijom, najbolje bi bilo da se posavjetujete sa stručnjakom kako biste dobili osnovne smjernice koje će vam pomoći da meditirate pravilno.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti