Mobiteli ne uzrokuju tumore na mozgu

Mobiteli ne uzrokuju tumore na mozgu

Mobiteli ne uzrokuju tumore na mozgu
  • Objavljeno: Subota, 05.12.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Velika tridesetogodišnja studija u Skandinaviji, u koju je bilo uključeno gotovo svo tamošnje stanovništvo, pokazala je da ne postoji povezanost upotrebe mobitela i razvoja tumora na mozgu.

Iako je upotreba mobitela naglo porasla '90-ih godina prošlog stoljeća, tumori na mozgu u tom razdoblju nisu postali učestaliji, izvijestili su znanstvenici i svoje nalaze objavili u časopisu američkog Nacionalnog instituta za rak.

Stručnjaci danskog društva za rak analizirali su stopu pojave dviju vrsta tumora na mozgu, glioma i meningioma, među odraslom populacijom u Danskoj, Finskoj, Norveškoj i Švedskoj od 1974. do 2003. godine.

S obzirom na to da navedene zemlje imaju odličan registar oboljelih od raka, može se smatrati da je u istraživanje bila uključena gotovo cijela populacija tih zemalja, odnosno 16 milijuna ljudi.

"Nismo otkrili nikakvu jasnu promjenu u učestalosti tumora na mozgu u razdoblju od 1998. do 2003. godine u bilo kojoj analiziranoj podgrupi", izjavila je Isabelle Deltour, voditeljica istraživanja.

Znanstveni dokazi nam govore da korištenje mobitela u razdoblju kraćem od 10 godina ne povećava rizik od raka, ali potrebne su studije u kojima će se analizirati dugoročna upotreba mobitela jer je poznato da se neke vrste raka na mozgu razvijaju vrlo dugo, zaključili su znanstvenici.

 

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti