Mozak na dlanu: stvoren je čitač misli!

Mozak na dlanu: stvoren je čitač misli!

Mozak na dlanu: stvoren je čitač misli!
  • Objavljeno: Petak, 12.03.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Britanski su znanstvenici konstruirali uređaj koji može čitati misli ljudi, objavili su u četvrtak otočni mediji.

Istina, naprava je tek preteča pravog čitača misli i još nije sposobna za otkrivanje nekih detalja, međutim, predstavlja prvi korak u tom smjeru.

Znanstvenici s University College u Londonu tražili su od ispitanika da gledaju tri filma i potom razmišljaju o onome što su vidjeli. Uređaj je skenirao njihov mozak i u 45 posto slučajeva uspješno otkrio koji im je film bio na pameti, što je znatno više nego da je u igri bio samo slučaj.

Prema izvješću objavljenom u časopisu Current Biology dijelovi mozga različito su se aktivirali kada su ispitanici razmišljali o različitim filmovima.

Voditelj istraživanja Martin Chadwick izjavio je kako rezultati pokazuju da se naša sjećanja bilježe u uobičajenim obrascima.

Profesorica Eleanor Maguire, koja je prošle godine radila na sličnom istraživanju, rekla je kako studija pokazuje da se približavamo području čitanja uma. - Osobito zanimljivo bit će zaviriti u složena svakodnevna sjećanja koja uključuju više informacija o tome gdje se nalazimo, što radimo i kako se osjećamo - dodala je.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti