Može li doručak uistinu pospješiti mršavljenje?

Može li doručak uistinu pospješiti mršavljenje?

Može li doručak uistinu pospješiti mršavljenje?
  • Objavljeno: Nedjelja, 08.06.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje američkih znanstvenika opovrgava dosadašnja uvjerenja kako doručkovanje pospješuje mršavljenje i da preskakanje doručka povećava rizik od nastanka pretilosti.

U istraživanju je sudjelovalo 309 pretilih osoba u dobi između 20 i 65 godina. Znanstvenici su sudionicima dali smjernice za zdravu prehranu, ali nisu isticali trebaju li ili ne doručkovati. Sudionici su potom bili podijeljeni u 2 skupine, jedna koja je doručkovala i druga koja nije.

Provjerite zašto su zobene pahuljice najbolji izbor za doručak!

"Pretilost i debljina su zastupljeni diljem cijelog svijeta i vodeći faktori rizika su većinom poznati, ali još uvijek treba dosta toga istražiti kako bismo mogli poboljšati programe mršavljenja", izjavila je voditeljica istraživanja prof. Emily Dhurandhar.

Kada su znanstvenici proučavali rezultate, fokusirali su se na utjecaj doručkovanja na mršavljenje. Također su proučavali kako promjena navika doručkovanja utječe na sami proces mršavljenja.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, otkrivaju da preskakanje doručka nije imalo nikakav učinak na mršavljenje, unatoč prethodno pokazanim tvrdnjama da povećava razinu apetita i usporava metabolizam.

Isprobajte 12 brzih i jednostavnih ideja za doručak!

No, znanstvenici ističu da su oni proučavali samo proces mršavljenja, nisu proučavali kako preskakanje doručka utječe na cjelokupno zdravlje.

Rezultati ovog istraživanja su preliminarni i potrebno je provesti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti