Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Ne dopustite da vas hrana spriječi da uživate u blagdanima!

Ne dopustite da vas hrana spriječi da uživate u blagdanima!

Ne dopustite da vas hrana spriječi da uživate u blagdanima!
 • Objavljeno: Ponedjeljak, 25.12.2017.
 • Broj pregleda: 133
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Ne dopustite da vas hrana spriječi da uživate u blagdanima!
Izvor slike: Pixabay

Kraći zimski dani, manjak sunčeve svjetlosti i povećane energetske potrebe organizma stvaraju poriv za povećanjem masnih naslaga i potiču nas da jedemo više i brže.

Čovjekov unutrašnji sat zimi traži jaču hranu s više masti i ugljikohidrata, pa zimi dnevno unesemo i do 200 kalorija više, što uz manje kretanja i tjelesne aktivnosti rezultira povećanjem tjelesne mase.

Izbjegnite prejedanje na ovaj način!

Nadolazeći blagdani, dani povezani s kućom prepunom ukusne hrane i kolača, višestrukim punjenjem tanjura, većim količinama alkohola te zabavama i domjencima predstavljaju veliku kušnju, čak i za najdiscipliniranije od nas.

Nemojte se zalijepiti za blagdanski stol, jer to obično završava isprobavanjem svega ponuđenog i impulzivnim prejedanjem, koje naknadno rezultira osjećajem krivnje.

Nakon faze prejedanja slijedi faza u kojoj osjećamo tromost, težinu i nadutost, često udružene s osjećajem bezvoljnosti, samosažaljenja ili čak depresije.

Ne dopustite da vas hrana spriječi da uživate u blagdanima:

 • Dodajte na svoj blagdanski stol svježe voće, povrće i jela od integralnih žitarica.
 • Ograničite unos pržene i masne hrane!
 • Ne preskačite doručak, najvažniji obrok u danu, jer se konzumiranjem doručka stimulira pokretljivost crijeva.
 • Umjereno s alkoholom! Između dvije čaše alkoholnog pića popijte čašu obične ili mineralne vode.
 • Izbjegavajte pića s kofeinom kao što su kava i zaslađena gazirana pića. Kofein nadražuje želudac, podražuje živčani sustav i dovodi do nesanice i nervoze.
 • Izbjegavajte prejedanje kasno navečer i odlazak na spavanje punog želuca.
 • Brzo se vratite u rutinu! Nakon (pretjeranog) uživanja u blagdanskoj hrani potrebno je vratiti se uobičajenoj prehrani ili jesti laganu i lako probavljivu hranu.
 • U hladnijim je danima tjelovježba čak i važnija nego u ostalom dijelu godine zbog „teške“ hrane i jačanja imuniteta. Niske temperature utječu i na osobe koje su tijekom godine izrazito motivirane za tjelovježbu, one koji su prvi na nasipu ili u parku – jednostavno je lakše sjediti u toplom.

Ne spavajte zimski san, pokrenite se! Zima nam nudi mnoge zanimljive aktivnosti poput klizanja, skijanja, sanjkanja, planinarenja i hodanja šumom. Jačamo imunitet, sretniji smo i zadovoljniji pa nas ni poslijeblagdanska depresija neće zahvatiti tako lako, a višak kilograma još teže.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti