Ne dopustite da vas hrana spriječi da uživate u blagdanima!

Ne dopustite da vas hrana spriječi da uživate u blagdanima!

Ne dopustite da vas hrana spriječi da uživate u blagdanima!
 • Objavljeno: Ponedjeljak, 25.12.2017.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: Pixabay

Kategorija: Zanimljivosti

Kraći zimski dani, manjak sunčeve svjetlosti i povećane energetske potrebe organizma stvaraju poriv za povećanjem masnih naslaga i potiču nas da jedemo više i brže.

Čovjekov unutrašnji sat zimi traži jaču hranu s više masti i ugljikohidrata, pa zimi dnevno unesemo i do 200 kalorija više, što uz manje kretanja i tjelesne aktivnosti rezultira povećanjem tjelesne mase.

Izbjegnite prejedanje na ovaj način!

Nadolazeći blagdani, dani povezani s kućom prepunom ukusne hrane i kolača, višestrukim punjenjem tanjura, većim količinama alkohola te zabavama i domjencima predstavljaju veliku kušnju, čak i za najdiscipliniranije od nas.

Nemojte se zalijepiti za blagdanski stol, jer to obično završava isprobavanjem svega ponuđenog i impulzivnim prejedanjem, koje naknadno rezultira osjećajem krivnje.

Nakon faze prejedanja slijedi faza u kojoj osjećamo tromost, težinu i nadutost, često udružene s osjećajem bezvoljnosti, samosažaljenja ili čak depresije.

Ne dopustite da vas hrana spriječi da uživate u blagdanima:

 • Dodajte na svoj blagdanski stol svježe voće, povrće i jela od integralnih žitarica.
 • Ograničite unos pržene i masne hrane!
 • Ne preskačite doručak, najvažniji obrok u danu, jer se konzumiranjem doručka stimulira pokretljivost crijeva.
 • Umjereno s alkoholom! Između dvije čaše alkoholnog pića popijte čašu obične ili mineralne vode.
 • Izbjegavajte pića s kofeinom kao što su kava i zaslađena gazirana pića. Kofein nadražuje želudac, podražuje živčani sustav i dovodi do nesanice i nervoze.
 • Izbjegavajte prejedanje kasno navečer i odlazak na spavanje punog želuca.
 • Brzo se vratite u rutinu! Nakon (pretjeranog) uživanja u blagdanskoj hrani potrebno je vratiti se uobičajenoj prehrani ili jesti laganu i lako probavljivu hranu.
 • U hladnijim je danima tjelovježba čak i važnija nego u ostalom dijelu godine zbog „teške“ hrane i jačanja imuniteta. Niske temperature utječu i na osobe koje su tijekom godine izrazito motivirane za tjelovježbu, one koji su prvi na nasipu ili u parku – jednostavno je lakše sjediti u toplom.

Ne spavajte zimski san, pokrenite se! Zima nam nudi mnoge zanimljive aktivnosti poput klizanja, skijanja, sanjkanja, planinarenja i hodanja šumom. Jačamo imunitet, sretniji smo i zadovoljniji pa nas ni poslijeblagdanska depresija neće zahvatiti tako lako, a višak kilograma još teže.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti