Ne bacajte novac za mršavljenje

Ne bacajte novac za mršavljenje

Ne bacajte novac za mršavljenje
  • Objavljeno: Nedjelja, 30.11.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U članku objavljenom u časopisu British Medical Journal, stručnjak za nutricionizam, profesor Mike Lean sa Sveučilišta u Glasgowu, tvrdi da je većina tih proizvoda apsolutno neučinkovita. Prehrambeni proizvodi koji se reklamiraju zbog zdravstvenih učinaka trenutno nisu predmet istraživanja na isti način kao i lijekovi, što znači da se potrošače može lako zavarati.

Ipak, profesor Lean rekao je kako se nada da će nova odluka Europske komisije o nepravednom reklamiranju zaštititi potrošače koji su namamljeni na kupovinu neučinkovitih prehrambenih proizvoda ili dodataka prehrani.

Napisao je: "Ništa ne opravdava komercijalno iskorištavanje ranjivih pacijenata s lažnim lijekovima". "Ove regulative mogle bi pomoći i u većoj biki s debljinom, tako što će diljem EU zabraniti reklame koje potiču djecu ili njihove roditelje na kupnju proizvoda velike energetske vrijednosti", dodao je.

Profesor Lean otkrio je da se u SAD-u 2000. godine potrošilo 22 milijarde funti (oko 200 milijardi kuna) na proizvode za smanjenje suvišnih kilograma, te da sedam posto populacije svake godine kupuje takve proizvode.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti