Nema razloga za zamjenu fruktoze glukozom u uobičajenoj prehrani

Nema razloga za zamjenu fruktoze glukozom u uobičajenoj prehrani

Nema razloga za zamjenu fruktoze glukozom u uobičajenoj prehrani
  • Objavljeno: Četvrtak, 02.10.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Rezultati najnovije studije, objavljene u časopisu Current Opinion in Lipidology dokazuju kako metabolizam čovjeka nema nikakve koristi od zamjene fruktoze glukozom u uobičajenoj prehrani.

Sustavni osvrt i meta-analiza, koji su također objavljeni, ukazuju na to da fruktoza zapravo povećava šansu za pretilost i kardiometaboličke komplikacije, a dokazi za ove tvrdnje se temelje na jedinstvenim biokemijskim, metaboličkim i endokrinim reakcijama koje razlikuju fruktozu od glukoze.

"Kako bismo shvatili rezultiraju li ovi predloženi mehanizmi u klinički značajnoj modifikaciji kardiovaskularnog rizika kod ljudi, ponovili smo niz sustavnih osvrta i meta-analiza u sklopu kontroliranih prehrambenih eksperimenta i tako procijenili kardiometaboličke efekte izokalorične fruktoze (kalorijski jednaka kao glukoza) koja služi kao zamjena za glukozu", objasnili su istraživači predvođeni dr. Johnom Sievenpiperom.

Dr. Sievenpiper i njegov tim koristili su podatke i rezultate iz prijašnjih istraživanja kako bi usporedili efekte fruktoze i glukoze u kombinaciji s nekoliko čimbenika rizika za zdravlje. Rezultati su pokazali da konzumacija fruktoze može povećati ukupnu količinu kolesterola i triglicerida nakon jela. No, rezultati ukazuju i na to da fruktoza ne utječe ništa više od glukoze na izlučivanje inzulina, ostalih razina masti u krvotoku ili na markere bolesti masne jetre.

"Bez obzira na zabrinutost zbog povezanosti fruktoze i pretilosti, ne postoje opravdani razlozi za zamjenu fruktoze glukozom jer ne nema dokaza o stvarnoj šteti za organizam koju bi prouzročila fruktoza", komentirao je dr. Sivenpieper.

Upravo suprotno, dr. Sievenpiper je ukazao na činjenicu da fruktoza ima potencijalne prednosti naspram glukoze, bar što se tiče utjecaja na neke od kategorija ključnih faktora rizika.

Ovaj se osvrt odnosi na rezultate 20 kontroliranih pokusa koji su uključivali 344 sudionika, a koji su svi istraživali utjecaj fruktoze na kardiometabolički proces.

Ukupna analiza dobivenih podataka pokazala je da, unatoč tome što fruktoza u jednakoj kalorijskoj vrijednosti (izokaloričnosti) kao glukoza, može povećati ukupnu razinu kolesterola, mokraćne kiseline i triglicerida nakon jela, čini se da nije ništa više štetna od glukoze i efekata koje ona izaziva na druge čimbenike, poput profila lipida, inzulina ili pokazatelje bolesti masne jetre.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE
Najčitanije zanimljivosti