Jesu li lijekovi s isteklim rokom trajanja sigurni za zdravlje?

Jesu li lijekovi s isteklim rokom trajanja sigurni za zdravlje?

Jesu li lijekovi s isteklim rokom trajanja sigurni za zdravlje?
  • Objavljeno: Utorak, 30.09.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Hrana, kozmetika, proizvodi za čišćenje pa i lijekovi imaju svoj rok trajanja. No, veliki broj ljudi kod uzimanja lijeka ne gleda koji je rok trajanja, a lijek kojemu je prošao rok trajanja može biti teško prepoznati.

Većina lijekova ima rok trajanja od godine dana od trenutka otvaranja. Jako je važno da obratite pažnju na taj rok. Lijekovi nisu više samo pokvareni, već ne odrađuju ono za što su namijenjeni.

Jednom kada im prođe rok trajanja, lijekovi gube svoju djelotvornost. Neki lijekovi mogu zadržati tu djelotvornost, ali posljedice nisu vrijedne rizika.

Neki lijekovi, naročito antibiotici za liječenje bakterijskih infekcija, kao što su pneumonija ili infekcija urinarnog trakta, nakon isteka roka trajanja mogu postati toksični.

Važno je i da lijekove držite na odgovarajući način. Mjesto držanja lijekova mora biti suho i tamno, a ako primijetite bilo kakvu promjenu u izgledi lijeka, najčešće se prvo počne mijenjati boja, svakako se obratite liječniku ili ljekarniku prije nego što uopće uzmete lijek.

Ako je nekom lijeku prošao rok trajanja, nemojte ga više držati u svojem domu jer on tada postaje opasno po život vaših ukućana. Važno je da lijekove reciklirate na odgovarajući način.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti