Niska razina vitamina D kod novorođenčadi povećava rizik za kasniju shizofreniju

Niska razina vitamina D kod novorođenčadi povećava rizik za kasniju shizofreniju

Niska razina vitamina D kod novorođenčadi povećava rizik za kasniju shizofreniju
  • Objavljeno: Srijeda, 08.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici s Instituta za istraživanje mozga u Queenslandu otkrili su kako novorođenčad s niskom razinom vitamina D ima povećan rizik za razvoj shizofrenije u kasnijem životu.

Istraživački tim je iskoristio sićušne uzorke krvi koji su dio rutinske provjere novorođenčadi u Danskoj. Zatim su usporedili koncentracije vitamina D kod djece kod kojih se kasnije razvila shizofrenija naspram kontrolne grupe (oni kod kojih se kasnije nije razvila shizofrenija), a istraživanje je potvrdilo da oni s niskom razinom vitamina D imaju dvostruko povećan rizik za razvoj poremećaja.

Vitamin D je uglavnom rezultat sunca na našoj koži. Odavno je poznato da je jako važan za zdrave kosti, ali tim istraživača je otkrio da je također važan za zdrav rast mozga.

Niska razina vitamina D je uobičajena u mnogim zemljama, a istraživači su još prije otkrili kako je vjerojatnije da će ljudi sa shizofrenijom biti rođeni u zimi.

„Iako su potrebna dodatna istraživanja, ovo nam otvara mogućnost kako poboljšanje razine vitamina D kod trudnica i novorođenčadi može smanjiti rizik od kasnije shizofrenije," napominje istraživač profesor John McGrath.

Istraživači se nadaju kako bi nalazi trogodišnjeg istraživanja mogli biti dio standardnih informacija za trudnice, na isti način na koji se trudnice potiče na povećanje unosa folne kiseline kako bi smanjile rizik od razvoja spina bifida (meningomijelokela) kod svoje djece.

„Iako se veza između vitamina D i rasta kostiju već dugo cijeni, činjenica da smo otkrili ovakvu vezu je također jako važna za zdrav rast mozga i čini jedan veliki korak naprijed", zaključuje profesor McGrath.

Kolega istražitelj dr. Darryl Eyles je dodao: „Vitamin D je potreban za rast stanica i komunikaciju u svim organima u tijelu, pa ni ne čudi da nedostatak vitamina D utječe na razvoj mozga."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti