Od tradicionalne Fachwerk arhitekture do street-arta: jedinstveno ozračje njemačkih gradova

Od tradicionalne Fachwerk arhitekture do street-arta: jedinstveno ozračje njemačkih gradova

Od tradicionalne Fachwerk arhitekture do street-arta: jedinstveno ozračje njemačkih gradova
  • Objavljeno: Utorak, 06.07.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: DZT, Julia Nimke

Kategorija: Zanimljivosti

Privukavši 5,2 milijuna putovanja u 2020. godini, gradska odredišta i dalje su ostala vodeći segment za dolazni turizam u Njemačku iz Europe, unatoč značajnom padu zbog pandemije koronavirusa. Zatim (s 1,6 milijuna) slijede turistički obilasci različitih odredišta. Posjeti gradovima također su na vrhu liste kada su u pitanju putničke namjere za 2021. godinu. Jedna od ovogodišnjih tema kampanje Turističke organizacije Njemačke (DZT) – Flair bavi se upravo gradskim odredištima i urbanim životom u kombinaciji s prikazivanjem regionalnih korijena, povijesti i suvremenih kulturnih događaja. Flair se fokusira na iskustva u kojima se može uživati čak i u uvjetima nametnutim koronavirusom i ima za cilj inspirirati putnike da u budućnosti posjete Njemačku.

Regionalni njemački pejzaži odišu svojim posebnim ozračjem ne samo zahvaljujući karakterističnom geografskom položaju, već i zbog povijesnih događaja i kulturnih utjecaja. Od prizora slamnatih krovova na sjeveru, do bogato oslikanih fasada u Gornjoj Bavarskoj; od ciglenih gotičkih građevina pa sve do modernističke arhitekture – šarm gradova određen je regijom u kojoj se nalaze.

Kod kuće u Njemačkoj: opera

Klasično obučeni vokali, raskošni kostimi, maštovite scenografije i orkestralna glazba koja ispunjava gledalište: opera kao umjetnički oblik angažira tako mnogo osjetila. Njemačka je odredište iz snova za sve koji vole operu. Otprilike jedna trećina svih predstava širom svijeta održava se u opernim dvoranama u Njemačkoj kojih ima više od 80. Njemačke operne dvorane mogu biti veličanstvene povijesne koncertne sale s plišanim namještajem, ukrašenim štukaturama i mramorom, ali i elegantni, moderni i svedeni prostori; a u njima se održava širok spektar produkcija – od baroknih do suvremenih.

Mnoge su operne dvorane i koncertne sale već osmislile strategije koje će im omogućiti da nastave s radom u uvjetima koronavirusa i fleksibilno prilagođavaju svoje programe trenutačnoj situaciji.

Svježe i zabavno: street art u njemačkim gradovima

Street art – samo se jednostavno pojavi i iznenadi vas, u street artu svi mogu uživati uvijek i potpuno besplatno, street art može rasplamsati maštu – ovaj vid umjetnosti dodao je boju na zidove njemačkih gradova, a često je uspio u tome da premosti jaz između prošlosti i sadašnjosti. Pored spontanih radova grafiti umjetnika, u njemačkim se gradovima redovito održavaju organizirani festivali ulične umjetnosti koji okupljaju etablirane članove scene kako bi se cijela područja pretvorila u galerije na otvorenom.

Šarm njemačke srednjovjekovne arhitekture

Poseban šarm njemačkim gradskim jezgrama i seoskim ulicama daju stare, ali savršeno očuvane Fachwerk građevine koje su preživjele stoljeća, a iza ovog imena krije se karakteristična vrsta gradnje gdje drvena konstrukcija nije skrivena fasadom. Neki od ovih svjedoka davnih vremena čak su dobili status UNESCO-ove svjetske baštine. U Njemačkoj turisti mogu uživati u spektakularnim prizorima oko čak 2,5 milijuna građevina i crkava sagrađenih na ovaj način, duž njemačke rute Fachwerk kuća (Deutsche Fachwerkstraße) na primjer.

Izbor ideja za putovanja sastavljen u suradnji s regionalnim marketinškim organizacijama 16 njemačkih saveznih država, a dodatne informacije o Flair temi dostupne su na www.germany.travel.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti