Novi svjetski sigurnosni standardi za dojenačku formulu

Novi svjetski sigurnosni standardi za dojenačku formulu

Novi svjetski sigurnosni standardi za dojenačku formulu
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dužnosnici okupljeni na sastanku povjerenstva zaduženog za zakon o hrani (Codex Alimentarius), zajedničkog tijela WHO-a i Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), također su dogovorili nove propise vezane uz hranu koja ne sadrži gluten.

Prema riječima Petera Bena Embareka, znanstvenika WHO-ovog odjela za sigurnost hrane, usvajanje novog kodeksa higijenskih praksi vezanih uz proizvodnju dojenačke formule u prahu moglo bi rezultirati značajnim smanjenjem kontaminacije te hrane bakterijama koje kod male djece mogu rezultirati ozbiljnim bolestima i smrću.

Novi standardi vezani uz hranu koja ne sadrži gluten, na čije su se usvajanje i primjenu u međunarodnoj trgovini hranom zemlje obvezale, posebno se odnose na zaštitu osoba s alergijama na pšenicu.

Prema novim odredbama, hrana na čijoj deklaraciji piše da ne sadrži gluten ne smije sadržavati pšenicu, raž, ječam i zob, te ne smije sadržavati više od 20 miligrama glutena po kilogramu. Intolerancija na gluten može izazvati simptome koji rangiraju od boli u trbuhu do osteoporoze.

Zemlje sudionice ovotjednog sastanka Codexa - njih 124 - također su dogovorile maksimalne dopuštene razine aflatoksina - prirodnih toksina s kancerogenim svojstvima kod laboratorijskih istraživanja na životinjama - u bademima, lješnjacima i pistaciju.

Codex Alimentarius, ili doslovno Zakon o hrani, određuje globalna referentna mjerila sigurnosti hrane namijenjene potrošačima, proizvođačima hrane, tvrtkama koje se bave obradom hrane, nacionalnim agencijama za kontrolu hrane, te tvrtkama koje trguju hranom na međunarodnom tržištu.

Standardi koje utvrđuje, namijenjeni sprječavanju kontaminacije, narušavanja kvalitete te izazivanja bolesti, temeljne su odrednice prema kojima WHO provodi kontrolu poštivanja propisa o sigurnosti hrane i sanitetskih mjera u okviru sporazuma o međunarodnoj trgovini.

Na ovotjednom će se sastanku još raspravljati o umjetnim okusima za hranu, smrznutoj hrani, prirodnoj gaziranoj vodi, rajčicama, gorkoj manioki, te mekušcima poput dagnji i kamenica.

Povjerenstvo, čije članstvo čini ukupno 176 zemalja i Europska unija, također će raspravljati o utjecaju veterinarskih lijekova, hrane za životinje i pesticida na sigurnost hrane.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti