OZBILJNA OPASNOST Kako na vrijeme prepoznati da su vam arterije začepljene i što učiniti?

OZBILJNA OPASNOST Kako na vrijeme prepoznati da su vam arterije začepljene i što učiniti?

OZBILJNA OPASNOST Kako na vrijeme prepoznati da su vam arterije začepljene i što učiniti?
 • Objavljeno: Ponedjeljak, 29.05.2023.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Plak je ljepljiva tvar koja se stvara u stijenkama arterija i ometa protok krvi bogate kisikom do srca i ostalih organa. To je velik zdravstveni problem jer arterije imaju ključnu ulogu u održavanju tijela na životu isporučujući potrebne hranjive tvari, hormone i kisik stanicama, tkivima i organima. Dakle, kada je funkcija arterija ograničena, zdravlje čitavog organizma je u opasnosti.

Začepljenje arterija naziva se ateroskleroza i glavni je uzrok kardiovaskularnih bolesti, koje imaju veliku stopu smrtnosti. Ateroskleroza može zahvatiti većinu arterija u tijelu, uključujući arterije u srcu, mozgu, rukama, nogama, zdjelici i bubrezima. Način života i obiteljska anamneza čimbenici su koji doprinose začepljenju arterija, a iako postoje načini da se začepljenje ublaži bez operacije, prevencija je najbolja metoda za očuvanje zdravlja.

Što treba znati o začepljenim arterijama

Mjesto na kojem se plak razvija, kao i vrsta zahvaćene arterije, razlikuju se od osobe do osobe. Plak može djelomično ili potpuno blokirati protok krvi kroz arterije velike ili srednje veličine u srcu, mozgu, zdjelici, nogama, rukama ili bubrezima, što može dovesti do stanja kao što su:

 • koronarna bolest srca (plak u arterijama u srcu ili koje vode do srca)
 • angina (bol u prsima zbog smanjenog dotoka krvi u srčani mišić)
 • bolest karotidne arterije (plak u vratnim arterijama koje opskrbljuju mozak krvlju)
 • periferna arterijska bolest (plak u arterijama ekstremiteta, osobito nogu)
 • kronična bolest bubrega.

Važno je razumjeti faktore rizika začepljenja arterija, a to su obiteljska povijest bolesti, dijabetes, visok krvni tlak, nezdrava prehrana i pušenje. Bolesti srca vodeći su uzrok smrti i kod muškaraca i kod žena, a mnogi ignoriraju upozorenja o nužnim promjenama životnih navika, koje mogu itekako doprinijeti održavanju zdravlja srca, posebno za one s obiteljskom poviješću bolesti povezanih sa srcem.

Statini (ili lijekovi za snižavanje kolesterola) igraju glavnu ulogu u zaustavljanju procesa začepljenja arterija. Važno je posavjetovati se s liječnikom obiteljske medicine ili kardiologom kako biste vidjeli čine li vas čimbenici rizika za srčane bolesti dobrim kandidatom za terapiju statinima.

Znakovi da imate začepljene arterije

Jedna trećina pacijenata otkrije da imaju začepljenje tek nakon srčanog udara. Sljedeći najčešći simptom je angina ili bol u prsima, a javlja se ako područje srca ne dobiva dovoljno krvi, što je često posljedica začepljenja arterije. Angina je često znak upozorenja na srčani udar pa ako osjetite bol u prsima koja ne nestaje, najbolje je odmah potražiti liječničku pomoć.

Neka stanja, poput visokog krvnog tlaka i visokog kolesterola, nemaju simptome pa može lako proći ispod radara činjenica da arterije postaju kruće ili da se začepljuju plakom koji se skuplja tijekom vremena. Simptomi bolesti arterija uključuju:

 • bol u prsima
 • srčani udar
 • moždani udar
 • utrnulost ili bol u nogama i rukama
 • kratkoću daha
 • bol u trbuhu
 • umor.

Plak predstavlja dvostruku prijetnju

Plak sam po sebi može predstavljati rizik. Komadić plaka može se odlomiti i putovati krvotokom dok se ne zaglavi, a s druge strane, plak koji sužava arteriju može dovesti do nastanka krvnog ugruška. U oba slučaja, arterija može biti začepljena, prekidajući protok krvi. Ako blokirana arterija opskrbljuje srce ili mozak, dolazi do srčanog ili moždanog udara. Ako je riječ o arteriji koja opskrbljuje ekstremitete, može doći do razvoja gangrene ili odumiranja tkiva.

Kako odčepiti arterije

Odgovarajuća terapija može zaustaviti proces, ali, nažalost, trenutno ne postoje tretmani koji mogu preokrenuti aterosklerozu. Promjena životnih navika može spriječiti pogoršanje, a ponekad se preporučuje i neki oblik liječenja kako bi se smanjio rizik od problema poput srčanog i moždanog udara, na primjer:

 • statini za visoki kolesterol
 • lijekovi za visoki krvni tlak
 • lijekovi za smanjenje rizika od krvnih ugrušaka
 • promjene u prehrani i lijekovi za dijabetes
 • postupak za proširenje ili premoštenje zahvaćene arterije, kao što je koronarna angioplastika - presađivanje koronarne premosnice.

Kako spriječiti začepljenje arterija

Ateroskleroza se može spriječiti ili odgoditi smanjenjem čimbenika rizika. To znači usvajanje zdravih navika - zdrava prehrana, gubitak težine, tjelesna aktivnost i prestanak pušenja mogu pomoći u smanjenju rizika od ateroskleroze. Ako ste u opasnosti od ateroskleroze zbog obiteljske anamneze ili imate povišen kolesterol, važno je da uzimate lijekove prema uputama svojeg liječnika. Također, važna je stroga kontrola dijabetesa jer ova bolest može značajno doprinijeti razvoju ateroskleroze.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije