Rizik pretjerane uporabe CT-a

Rizik pretjerane uporabe CT-a

Rizik pretjerane uporabe CT-a
  • Objavljeno: Četvrtak, 16.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ali isto tako previše snimanja moglo bi djelovati i na razvoj nekih bolesti, a ne samo na postavljanje dijagnoze, objavljeno je na Ivanhoe novostima.

Prema mišljenju istraživača iz Bostona, previše snimanja CT-om povećava rizik od više vrsta raka povezanih sa zračenjem.
Istraživači su to zaključili nakon promatranja više od 31 000 pacijenata koji su bili podvrgnuti više od 190 000 snimanja CT-om tijekom 22 godine. Među tom skupinom njih 33% imalo je 5 ili više snimanja. 5% ih je imalo više od 22 pregleda i 1% je imao više od 38 snimanja.

Koristeći se statističkim modelom, istraživači su otkrili da je oko 7% od ukupnog broja sudionika imalo porast rizika od pojave raka povezanog s CT snimanjima tijekom cijelog života za 1%. Oni koji su bili izloženi najvećem broju snimanja imali su porast rizika od pojave raka za oko 12%.

A zašto CT snimanja povećavaju rizik? Istraživači su istaknuli da ta snimanja više zrače nego druge metode slikovnog prikaza. Na primjer, 15% populacije koja je proučavana primilo je kumulativne doze zračenja veće od 100 milisieverta – koje su otprilike iste kao da je netko imao 1000 Rtg snimki pluća.

„CT je odličan dijagnostički alat i ima golemu kliničku vrijednost u mnogim situacijama“, istaknuo je autor sudije dr. Aaron Sodickson, „Individualno donesene odluke kod svakog pacijenta trebale bi uravnotežiti očekivane kliničke dobrobiti nasuprot potencijalnom kumulativnom riziku od ponavljanih slikanja.“

Studija je objavljena on line u časopisu „Radiology“.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti