Saznajte tko treba nositi kiruršku masku tijekom epidemije koronavirusa

Saznajte tko treba nositi kiruršku masku tijekom epidemije koronavirusa

Saznajte tko treba nositi kiruršku masku tijekom epidemije koronavirusa
  • Objavljeno: Petak, 10.04.2020.
  • Broj pregleda: 1.470
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar na svojim je stranicama objavio preporuke o tome tko i kada treba nositi kirurške maske tijekom epidemije koronavirusa.

Iz Štampara navode da Svjetska zdravstvena organizacija zagovara racionalnu uporabu maski i to u slučajevima kada netko ima respiratorne simptome (kašlje ili kiše) ili postoji sumnja da je obolio od koronavirusa te ako njeguje oboljelu osobu sa sumnjom na novi koronavirus. Osoba koja ima respiratorne simptome nošenjem maske smanjuje rizik širenja zaraze na druge. Uvijek, neovisno o tome imaju li osobe znakove respiratornih bolesti ili ne, neophodno se pridržavati općih mjera zaštite.

Zaštitnu opremu (maske i rukavice) potrebno je nositi kod sumnje na zarazu ili kod osoba za koje je potvrđeno da su zaražene koronavirusom. Preporučuju se i osobama kojima je izrečena mjera zdravstvenog nadzora u karanteni ili samoizolaciji ili osobama za koje se opravdano sumnja da su bile u bliskom kontaktu s osobom za koju je dokazano da je zaražena.

Kliknite na link ili na sliku i saznajte kako se prenosi koronavirus!

Kako koristiti kiruršku masku?

1. Prije stavljanja maske, operite ruke sapunom i vodom ili alkoholnim dezinficijensom.

2. Pokrijte usta i nos maskom te provjerite da rubovi maske dobro prianjaju uz lice.

3. Izbjegavajte diranje maske tijekom korištenja. Ako je dirate, potrebno je oprati ruke sapunom i vodom ili alkoholnim dezinficijensom.

4. Masku koja se navlažila, zamijenite novom. Kirurške maske su jednokratne stoga ju nemojte koristiti više puta.

5. Masku skidati sa stražnje strane (nemojte dirati prednji dio) te je bacite u zatvorenu kantu za otpad. Nakon toga, operite ruke sapunom i vodom ili alkoholnim dezinficijensom.

Najvažnija i najučinkovitija mjera je poštivanje socijalne distance i ostalih općih mjera zaštite.

Najčitanije zanimljivosti