Koronavirus, potres i izolacija vam uzrokuju stres? Evo kako ga se riješiti!

Koronavirus, potres i izolacija vam uzrokuju stres? Evo kako ga se riješiti!

Koronavirus, potres i izolacija vam uzrokuju stres? Evo kako ga se riješiti!
  • Objavljeno: Srijeda, 08.04.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Koronavirus, izolacija, potres u Zagrebu i sve to u tjedan dana. Zvuči kao scenarij niskobudžetnog filma iz Hollywooda, međutim, to je stvarnost koje se nerado prisjećamo.

Prije samo dva tjedna uz koronavirus još jedna tragedija je pogodila Zagreb, a takve stvari ostavljaju posljedice od kojih se nije lako oporaviti.

Stres i anksioznost sami po sebi su česta su pojava novog doba, a nakon svega što se dogodilo u Hrvatskoj i svijetu u posljednje vrijeme, sve je veći broj onih koji traže pomoć upravo zbog stresa i anksioznosti. Osim stručne pomoći i razgovora, pomoći će vam i trikovi koji pozitivno utječu na tijelo i duh. Isprobajte ih, neće vam škoditi.

1. Vježbajte

Vježbanjem se fizički umarate, ali mentalno odmarate, a to vam je sad itekako potrebno. Odaberite ono što vam najviše odgovara: trčanje, joga, vježbe snage, šetnja, ples ili nešto drugo, ali ako izlazite iz kuće pazite na razmak i poštujte mjere opreza.

2. Uživajte u druženju i ljubavi

Druženje s obitelji, kućnim ljubimcima ili voljenom osobom, posebno u doba karantene kad ste svakako osuđeni jedni na druge, ne mora biti noćna mora. Pametno rasporedite vrijeme, igru s djecom, gledanje filma, razgovor o bitnim stvarima, zajedno kuhajte i radite slastice jer će vam kvalitetno provedeno vrijeme popraviti raspoloženje i umanjiti stres.

3. Koristite eterična ulja

Eterična ulja koriste se za aromaterapiju, odnosno liječenje tegoba, opuštanje te očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja. Zapalite svijeću koja sadrži neko od eteričnih ulja, napravite kupku ili masažu s eteričnim uljima i uživajte u njihovom ljekovitom djelovanju.

Eterična ulja po izvrsnoj cijeni potražite na linku.

4. Smanjite kofein

Kofein je stimulans koji se nalazi u kavi, čaju, čokoladi i energetskim napicima, a velike doze mogu povećati anksioznost. Ljudi imaju različit prag tolerancije na kofein i nema točno propisane količine, ali, ako pijete kofeinsku kavu, ne preporučuje se više od 4 šalice kave dnevno. Umjerene količine mogu čak imati i benefite za zdravlje, ali doziranje mora biti oprezno.

5. Uzmite dodatke prehrani

Neki dodaci prehrani, zbog svojih sastojaka, pomažu vam da se oslobodite od stresa i anksioznosti. To su:

  • dodaci koji sadrže mentu – ona smiruje tijelo
  • omega 3 kapsule – mogu smanjiti anksioznost
  • Ashwagandha – biljka koja oslobađa od stresa i daje energiju
  • zeleni čaj – smanjuje stres i anksioznost povećanjem razine serotonina
  • ljekoviti odoljen (Valerian) – popularni dodatak koji umiruje i smanjuje anksioznost

Ako patite od nekih drugih stanja, prije upotrebe se konzultirajte sa svojim liječnikom.

Na linku pronađite još neke dodatke prehrani koji umanjuju stres!

6. Budite veseli i pozitivni

Smijeh je poznat kao lijek za sve, a stručnjaci tvrde da smijeh oslobađa tijelo od reakcije na stres, otpušta napetost opuštajući mišiće, a dugoročno gledano, smijeh poboljšava imunološki sustav i podiže raspoloženje. Pogledajte omiljenu seriju, pročitajte knjigu, nađite viceve ili jednostavno nazovite ljude koji vas uveseljavaju i izmame vam osmijeh na lice.

Najčitanije zanimljivosti