Ohladite glavu za lakši san

Ohladite glavu za lakši san

Ohladite glavu za lakši san
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 13.06.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači su otkrili kako osobe koje pate od nesanice, brže zaspu nakon što upotrijebe posebnu kapu s hladnom vodom.

Oni vjeruju kako snižavanje temperature mozga usporava njegove aktivnosti i tako mu pomaže da se bolje odmori.

Znanstvenici se nadaju kako će izum dokazati učinkovitost tretmana za ljude koji pate od nesanice bez potrebe za tabletama za spavanje.

Dr. Eric Nofzinger, voditelj istraživanja s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Pittsburghu, objašnjava: „Najznačajniji nalaz iz ovog istraživanja je da možemo imati blagotvoran učinak na pacijente nesanice preko sigurnog, ne-farmaceutskog mehanizma, koji može biti široko dostupan za kućnu uporabu."

Dok tonemo u san, metabolizam se usporava u području mozga poznatijem kao frontalni korteks. No, kod ljudi koji pate od nesanice, proces se povećava.

Istraživači su postavili pokus u kojem su liječili pacijente izazivanjem „cerebralne hipotermije", u cilju hlađenja mozga i s time usporavanja njegovog djelovanja.

Znanstvenici su odabrali 12 osoba s primarnom nesanicom, ali da nije povezana s ni jednim drugim uvjetom, te 12 zdravih kontrolnih pacijenata, a zatim su ih sve opremili s mekim plastičnim kapama.

Te kape sadržavaju cijevi ispunjene s vodom koja cirkulira na različitim brzinama.

Utvrđeno je kako je ispitanicima s nesanicom trebalo 13 minuta da zaspu, što je manje vremena od 16 minuta koliko je trebalo kontrolnim pacijentima, dok su obje grupe spavale kroz 89 posto vremena koje su provele u krevetu.

Dr. Nofzinger zaključuje, a Telegraph prenosi: „Primarni medicinski tretman za nesanicu već je dugo upotreba hipnotika ili tableta za spavanje, no samo oko 25 posto pacijenata je zadovoljno s ovom vstom tretmana, navodeći kao razlog zabrinutost zbog nuspojava i mogućnost ovisnosti o tabletama koje im pomažu spavati po noći."

„Postoji veliki raskorak između onoga što pacijenti s nesanicom traže za pomoć i onoga što im je trenutno na raspolaganju. Pacijenti već dugo traže više prirodne, ne-farmaceutske tretmane koji će im pomoći da bolje spavaju po noći. Uređaj koji se koristi u ovom istraživanju pak otvara vrata za noviji, sigurniji i prirodniji način kako bi se postigao jači san kod pacijenata s nesanicom."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti