Stres na poslu riješite s kućnim biljkama na radnom stolu

Stres na poslu riješite s kućnim biljkama na radnom stolu

Stres na poslu riješite s kućnim biljkama na radnom stolu
  • Objavljeno: Utorak, 14.06.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ako se osjećate iscrpljeno i pod stresom dok ste u uredu, kućna biljka na stolu može imati koristi za vaše zdravlje.

U istraživanju pod vodstvom Tine Bringslimark i njezinog tima s Norwegian University of Life Sciences i Uppsala University iz Švedske, otkriveno je kako prisutnost kućnih biljaka u uredima smanjuje umor, stres, suho grlo, glavobolju, kašalj te suhu kožu među radnicima, prenosi Top News.

U drugom istraživanju provedenom na 385 uredskih radnika/ca, znanstvenici su promatrali stopu količine bolovanja te broj biljaka koje pojedinac može vidjeti sa svog stola. Rezultati su pokazali da što više biljaka mogu vidjeti, to su uzimali manje bolovanja.

Objašnjenje kaže kako su biljke i mikrobi u tlu dobri u uklanjanju isparljivih, organskih spojeva koji mogu utjecati na zdravlje.

„Tu bi također moglo biti i psihološko objašnjenje, a to je da ljudi vjeruju kako su biljke zdravije te da je veća vjerojatnost da će si optimističnije procijeniti vlastito zdravlje," ističe Bringslimark.

Kućne biljke su osobito korisne za urede gdje radnici nemaju prozor.

U jednom istraživanju iz SAD-a, radnici su izvršavali tempirane računalne zadatke u sobama sa i bez biljaka. Kada su biljke bile prisutne, radnici su bili produktivniji i imali su 12 posto brže vrijeme reakcije. Također su bili pod manjim stresom i imali su niži krvni tlak.

Bringslimark za kraj dodaje kako bolji učinak imaju kućne biljke s lišćem, nego cvjetnice.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti