Oko 600 sumnjivih slučajeva povezanih s bottoxom

Oko 600 sumnjivih slučajeva povezanih s bottoxom

Oko 600 sumnjivih slučajeva povezanih s bottoxom
  • Objavljeno: Nedjelja, 31.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Slučajevi su zabilježeni u razdoblju od 1994. do 2007. godine kada je Europska unija upozorila na opasnosti povezane s bottoxom.

Europska agencija za lijekove (Emea) je utvrdila da je više od 600 osoba koje su dobivale injekcije botoxa imalo ozbiljnih tegoba, a u 28 slučajeva su pacijenti umrli, piše njemački tjednik Focus.

Radi se o slučajevima do kolovoza 2007, navodi Focus u izdanju od ponedjeljka.

U Njemačkoj se radi o 210 slučajeva od 1994. među kojima pet smrtnih, piše Focus koji se poziva na Njemačku agenciju za lijekove.

U srpnju 2007. Europska unija je uputila dopis zdravstvenim djelatnicima u kojima ih je upozorila na opasnosti povezane s tim toksinom.

U veljači 2008. Food and Drug Administration (FDA), američka nadzorna institucija za lijekove, upozorila je da upotreba botoxa može biti opasna, čak i smrtonosna u slučajevima predoziranja.

Botulinum toxin, koji blokira prijenos živčanog podražaja i izaziva paralizu pojedinih mišića te time dovodi do popuštanja grča, koristi se u kozmetičkoj industriji i ubrizgava se za "brisanje bora i podmlađivanje lica". Međutim, stručnjaci upozoravaju da je po svom podrijetlu otrovna tvar, 40 milijuna puta toksičnija od cijanida.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti