Opasnosti za sluh kod glasnog slušanja glazbe

Opasnosti za sluh kod glasnog slušanja glazbe

Opasnosti za sluh kod glasnog slušanja glazbe
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 26.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Europska povjerenica za zaštitu potrošača Meglena Kuneva govorit će sljedećeg tjedna na konferenciji u Bruxellesu o mjerama koje je potrebno poduzeti kako bi se smanjio zdravstveni rizik kod osoba koje glasno slušaju glazbu na uređajima poput MP3 playera ili mobilnih telefona.

U listopadu prošle godine, znanstveni odbor EU kazao je da se 5 do 10% osoba koje slušaju glazbu glasniju od 89 decibela izlaže trajnom gubitku sluha ako to čine dulje od jednog sata dnevno kroz razdoblje od najmanje 5 godina.

Konferencija će okupiti stručnjake iz zemalja članica EU, znanstvenike, predstavnike industrije, organizacija za zaštitu potrošača i eurozastupnike kako bi razmotrili mjere predostrožnosti koje bi mogli poduzeti sami slušači, kao i tehnička rješenja koja bi mogla provesti industrija kako bi se koliko je god moguće umanjili negativni učinci.

Oni će također pokušati ustanoviti postoji li potreba za novim pravilima ili za revizijom postojećih standarda sigurnosti kako bi se potrošači bolje zaštitili.

"Zabrinuta sam što gotovo 10 milijuna ljudi u EU, koji često glasno slušaju glazbu na MP3 ili mobilnim telefonima, ne znaju da nepopravljivo štete svojem sluhu. U svjetlu aktualnih znanstvenih savjeta, moramo djelovati brzo i razmotriti kontrolne mehanizme koji su na snazi kako bi osigurali da oni budu u potpunosti učinkoviti i da slijede razvoj novih tehnologija kako bi potrošači imali koristi od najviših sigurnosnih standarda", rekla je Kuneva.

Na jednodnevnoj konferenciji koja se održava u utorak sudjelovat će, između ostalih, predstavnici Nokije, Applea, francuskog ministarstva zdravstva, britanskog Kraljevskog nacionalnog instituta za gluhe osobe te španjolske Konfederacije potrošača i korisnika.

Na europskoj razini već postoje sigurnosni standardi koji ograničavaju razinu glasnoće uređaja za slušanje glazbe na 100 decibela, ali najnovija istraživanja ukazuju na to da dugotrajno izlaganje tim uređajima može naštetiti sluhu.

Takva šteta mogla bi se u velikoj mjeri spriječiti ako se smanji glasnoća i trajanje izlaganja takvoj glazbi, smatraju stručnjaci.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti