Spol određuje aktivnost

Spol određuje aktivnost

Spol određuje aktivnost
  • Objavljeno: Utorak, 27.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

To je poruka istraživača iz Velike Britanije koji su proveli dvije velike studije o razini fizičke aktivnosti. Prva je promatrala djecu u dobi od 10 i 11 godina tijekom školskih odmora provedenih na igralištu. 

Rezultati su pokazali da su djevojčice sklonije aktivnostima u manjim skupinama koje su umjerene na socijalizaciju. Dečki su bili skloniji aktivnostima u velikim skupinama kao što su nogomet ili drugi sportovi.

Druga je studija provedena među populacijom u dobi od 70 godina. I dok su razine fizičke aktivnosti među sudionicima bile niske – na primjer 70% sudionika studije hodalo je manje od 5 000 koraka svaki dan – u njoj je također pokazano da su muškarci bili općenito aktivniji od žena. 

Većina razlika potječe od činjenice da su muškarci izlazili iz kuća češće nego žene. Čini se da su žene ipak bile više uključene u aktivnosti niskog intenziteta, što su istraživači pripisali obvezama u kućanstvu.

Istraživači koji su proveli studiju školske dobi vjeruju da njihov rezultat upućuje na to da bi škole trebale biti svjesnije o različitim načinima na koje se igraju djevojčice i dječaci, s pogledom usmjerenim prema fizičkim aktivnostima u malim skupinama u kojima bi uživale djevojčice. I istraživači koji su proveli studiju na starijoj populaciji traže razloge u pozadini svojih istraživanja, nadajući se promociji aktivnosti namijenjenjih pomoći starijim ljudima da poprave i svoju fizičku spremnost i mentalne sposobnosti.

Studije su predstavljenje 6. siječnja 2009. godine na godišnjoj konferenciji Društva Velike Britanije za bihevioralnu medicinu (UK Society for Bihevioral Medicine).

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ojačajte imunitet i spriječite prehladu i gripu!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti