Operacija sive mrene - povrat jasnoće vida i kvalitete života

Operacija sive mrene - povrat jasnoće vida i kvalitete života

Operacija sive mrene - povrat jasnoće vida i kvalitete života
  • Objavljeno: Četvrtak, 18.01.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Siva mrena, ili kako se stručno naziva katarakta, predstavlja čest problem koji se javlja s godinama i značajno utječe na kvalitetu vida. Ovaj problem nije neobičan među starijim osobama, ali srećom, postoje inovativne metode i tehnike koje omogućuju povrat jasnoće vida i poboljšavaju kvalitetu života pacijentima.

Što je siva mrena ili katarakta?

Ova bolest karakterizira zamućenje prirodne očne leće, koja tijekom starenja gubi svoju elastičnost i prozirnost. Naziva se siva mrena zbog sivobijele boje koju dobiva zbog ovog zamućenja. Ovaj problem se može razvijati postupno i bezbolno, a najčešće se javlja kod osoba starijih od 50 godina.

Kako otkriti sivu mrenu?

Prepoznavanje sive mrene može biti ključno za pravovremeno liječenje. Glavni simptomi uključuju postupan gubitak vidne oštrine i mutnoću vida. Ovi simptomi mogu otežavati svakodnevne aktivnosti poput vožnje automobila, čitanja ili prepoznavanja lica.

Osim toga, osobe s kataraktom često primjećuju gubitak osjetljivosti na kontrast, što može rezultirati gubitkom boja i poteškoćama u razlikovanju između svjetla i sjene. Bljeskanje oko izvora svjetla može postati neugodno i ometati svakodnevno funkcioniranje.

Kada je pravo vrijeme za operaciju sive mrene?

Operacija sive mrene preporučuje se kada dijagnoza potvrdi prisutnost katarakte i kada se primijeti da slabljenje vida ometa svakodnevne aktivnosti. Ranija intervencija često olakšava postupak operacije, smanjuje rizik od komplikacija i ubrzava oporavak pacijenta.

Prije se preporučivalo da mrena "sazrije", ali takav pristup više nije preferiran. Suvremene tehnike, poput ultrazvučne operacije katarakte, omogućuju elegantno uklanjanje mutne leće čak i u ranim fazama bolesti.

Koliko traje operacija sive mrene?

Operacija sive mrene danas se izvodi ambulantno, što znači da pacijent dolazi na zahvat i nakon njega se vraća kući istog dana. Ova metoda minimizira potrebu za duljim boravkom u bolnici i omogućuje brži oporavak. Sam postupak operacije je bezbolan i obavlja se obično pod lokalnom anestezijom, često samo primjenom kapi za oči, bez potrebe za injekcijama.

Trajanje same operacije obično varira od 15 do 30 minuta. Nakon operacije, pacijent će koristiti protuupalne kapi tijekom sljedećih 2 do 3 tjedna, uz redovite oftalmološke kontrole kako bi se osiguralo optimalno zacjeljivanje.

Optical Express - vaš partner za zdravlje očiju

Optical Express nudi visokokvalitetnu skrb i stručne kirurge koji su specijalizirani za operaciju sive mrene i drugih očnih bolesti. Brza, sigurna i učinkovita procedura omogućuje pacijentima da povrate jasnoću vida i uživaju u svakodnevnim aktivnostima bez problema.

Za više informacija ili za postavljanje pregleda, kontaktirajte Optical Express na info@opticalexpress.hr ili na broj telefona 01 5625 450. Poboljšajte svoj vid i kvalitetu života uz pomoć operacije sive mrene i klinike Optical Express.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti