Oštećuje li trčanje koljena ili ne?

Oštećuje li trčanje koljena ili ne?

Oštećuje li trčanje koljena ili ne?
  • Objavljeno: Četvrtak, 04.12.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Posljednjih nekoliko godina znanstvenici vode veliku raspravu o tome oštećuje li trčanje koljena ili ne. Neka istraživanja su pokazala da trčanje može povećati rizik od nastanka artritisa, dok su neka istraživanja pokazala da zapravo može zaštititi kosti, naročito koljena.

Osteoartritis na području koljena je najčešće uzrokovan pucanjem hrskavice, do čega u pravilu dolazi nakon ozljede ili višegodišnjeg prekomjernog napora. Ovako gledano, uistinu ima smisla teorija da trčanje može oštetiti koljena jer su koljena ta koja pružaju podršku i stabilnost vašem cijelom tijelu.

No, kada su znanstvenici promatrali navike vježbanja kod gotovo 2700 muškaraca i žena, otkrili su da oni, koji redovito trče, imaju za 7% manji rizik od nastanak osteoartritisa.

Znanstvenici vjeruju da je za to zaslužna zdrava tjelesna težina, koju je puno lakše postići i zadržati ako redovito trčite.

Ako ste pretili, od trčanja ćete imati još više koristi, ali morate biti jako pažljivi. Prije nego što počnete trčati, ojačajte mišiće koji okružuju koljena. To se preporuča svim trkačima, neovisno o tjelesnoj težini.

Također, ako svakodnevno trčite, trebat ćete uložiti u kvalitetne tenisice jer one mogu biti razlika između sigurnog i kvalitetnog trčanja i trčanja koje više šteti nego što koristi.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti