Joga može ublažiti simptome artritisa

Joga može ublažiti simptome artritisa

Joga može ublažiti simptome artritisa
  • Objavljeno: Nedjelja, 20.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Najčešći tipovi artritisa su osteoartritis i reumatoidni artritis, od kojih pati veliki broj ljudi diljem svijeta. Novo istraživanje američkih znanstvenika, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Rheumatology, otkrivaju da joga može pomoći u ublažavanju simptoma artritisa.

Naše istraživanje pokazuje da joga može ublažiti simptome artritisa, bez da stvara dodatno opterećenje na zglobove, izjavio je voditelj istraživanja dr. Clifton O. Bingham.

Sudionici u ovom istraživanju su počeli osjećati prve poboljšanje simptoma nakon već 9 mjeseci. Bolovi u zglobovima su bili smanjeni, a pokretljivost povećana za 20%.

Joga je tjelovježba koja ima za cilj uspostaviti ravnotežu uma i tijela, a temelji se na kombinaciji pravilnog disanja, istezanja, meditacije i relaksacije. Osim što pomaže u smanjenju razine stresa, joga pomože u održavanju zdravlja cjelokupnog organizma.

Artritis se u prosjeku javlja kod 1 od 5 osoba, od kojih je većina starija od dobi od 65 godina. Učestali simptomi artritisa su bolovi u zglobovima i vezivnom tkivu. Artritis je jedan od vodećih uzročnika gubitka mobilnosti.

Iako ne postoji lijek za artritis, fizička akttivnost se smatra najboljim načinom za ublažavanje simptoma. Upravo zbog toga stručnjaci savjetuju svim osobama koje pate od artritisa da vježbaju oko 150 minuta tjedno. To trebaju biti vježbe umjerenog i laganog intenziteta koje neće stvarati dodatan pritisak na zglobove.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti