Zašto trebate početi kuhati?

Zašto trebate početi kuhati?

Zašto trebate početi kuhati?
  • Objavljeno: Subota, 06.12.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Public Health Nutrition, otkriva da osobe, koje samostalno kuhaju u pravilu jedu zdravije. To znači da unose manje kalorija, ugljikohidrata i šećera, u odnosu na osobe koje rijeko ili nikako ne jedu domaće kuhane obroke.

U istraživanju je sudjelovalo 9569 odraslih osoba. Znanstvenici su ih podijelili u 3 grupe, ovisno o učestalosti kuhanja.

Provjerite zašto je kuhanje tako bitno!

Rezultati istraživanja su pokazali da osobe, koje najčešće kuhaju, u prosjeku dnevno unesu oko 137 kalorija, 3g masti i 16g šećera manje. Tek 100 kalorija dnevno manje je sasvim dovoljno da u toku godine smršavite oko 5 kilograma.

Domaći kuhani obroci u pravilu sadrže manje kalorija, masti, šećera i soli. Također, sadrže više nutritivnih spojeva, u odnosu na hranu koju ne jedete doma, primjerice u restoranima.

No, znanstvenici ističu da su u istraživanju proučavali samo utjecaj kuhanja večere na zdravlje i mršavljenje, a također bi trebali uzeti u obzir pripremanje doručka i ručka, koji su jednako važni obroci u danu.

Otkrijte 10 tajni zdravog kuhanja!

Prethodna istraživanja su pokazala da učestalije samostalno pripremanje obroka pomaže u smanjenju razine stresa, koji može uvelike utjecati na tjelesnu težinu. Dokazano je da povećana razina hormona stresa može uzrokovati debljanje, bez obzira na ukupan dnevni unos kalorija.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti