Može li depresija biti uzrokovana virusima?

Može li depresija biti uzrokovana virusima?

Može li depresija biti uzrokovana virusima?
  • Objavljeno: Srijeda, 03.12.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znamo da je mozak osoba, koje pate od depresije nešto drugačiji od mozga potpuno zdravih osoba. Razlike primjećujemo u ravnoteži kemijskih spojeva i strukturi. Iako u svijetu od depresije pati popriličan broj ljudi, znanstvenicima i dalje nije jasno zašto do određenih promjena u mozgu dolazi.

Za kliničku depresiju su znanstvenici već dugo mislili da je uzrokovana kombinacijom genetskih, okolišnih, psiholoških i bioloških faktora. No, neki psiholozi misle da depresija ne mora nužno biti uzrokovana isključivo tim faktorima.

Dr. Turhan Canli je sa svojim stručnim timom proveo istraživanje u kojemu je ustanovio da depresija može biti uzrokovana i infekcijama, koje su posljedica parazita, bakterija ili virusa. Oni ne moraju biti sami uzročnik depresije, ali definitivno mogu povećati rizik od nastanka različitih promjena u mozgu.

Prethodna istraživanja su pokazala da kronična upala u tijelu može povećati rizik od nastanka depresije, a kroničnu upalu vrlo često uzrokuju infekcije.

Postoje pokazatelji da čak i bakterije iz probavnog sustava mogu uzrokovati nagle promjene raspoloženja, ako nisu dobro uravnotežene. Upravo iz tog razloga probiotici imaju pozitivan učinak na raspoloženje.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Biology of Mood & Anxiety Disorders, ističu da su rezultati istraživanja preliminarni i da je potrebno obaviti ocjenjivanje od strane vanjskih stručnih suradnika.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti