Otkrivamo razloge zašto je dobro konzumirati kavu
Dugi niz godina liječnici su upozoravali na štetne posljedice redovitog konzumiranja kave. Isticali su kako bi najbolje bilo prestati s tom navikom, ili barem konzumirati kavu bez kofeina. Međutim, situacija se promijenila zahvaljujući brojnim novijim istraživanjima.
Baš poput većine ljekovitog bilja kava se sastoji od niza kemijskih tvari koje imaju blagotvorni učinak na niz tegoba.
Živčani sustav
Redovita konzumacija kave smanjuje rizik od srčanog udara, depresije, demencije i Parkinsonove bolesti.
Kardiovaskularne bolesti i karcinom
Kava umanjuje i rizik od dijabetesa tipa 2, a pomaže i kod gubitka kilograma. Osim toga, smanjuje rizik od razvoja pojedinih vrsta karcinoma uključujući rak debelog crijeva, prostate, maternice i kože, te raka na području glave i vrata.
Jetra i mišići
Kava također ima blagotvorne učinke na jetru, te umanjuje rizik od žučnih kamenaca. S obzirom na to da kofein opušta glatke mišiće koji okružuju dišni sustav, stoga se koristi kao tradicionalni lijek za astmu. Osim toga, učinci kofeina na mišiće mogu povećati snagu i izdržljivost.
Vezani sadržaj:
-
Recept dana
Zapečeni tost sa šunkom, jajetom i sirom
20 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Rotkohl ili pirjani "njemački"...
1:30h12345