Evo što se događa vašem tijelu ako svaki dan pijete kavu!

Evo što se događa vašem tijelu ako svaki dan pijete kavu!

Evo što se događa vašem tijelu ako svaki dan pijete kavu!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 25.01.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Iako se uz nju često vežu negativne nuspojave, svakodnevno pijenje kave zapravo ima pozitivan učinak na vaš organizam.

Smanjuje šanse za rak

Umjerena konzumacija kave (do 4 šalice dnevno) zapravo produžuje život! Redovitom konzumacijom kave smanjuje se rizik od dijabetesa tipa 2, Parkinsonove bolesti, demencije, ciroze i nekih vrsta karcinoma, kao što su rak jetre i maternice. Kako bi antioksidansi iz kave mogli uistinu djelovati, potrebno je izbaciti šećer i mlijeko.

Bolje raspoloženje

Osim što sprječava bolesti, kofein iz kave direktno je povezan s mozgom i raspoloženjem. Pozitivni učinci kave na ljudski um uključuju i bolju koncentraciju, budnost i pažnju. Neka istraživanja su pokazala kako je kod ljudi koji konzumiraju 2 do 3 šalice kave dnevno manja stopa samoubojstava.

Poboljšano pamćenje

Kofein, osim što djeluje kao stimulans, poboljšava pažnju i koncentraciju, a ima i pozitivno djelovanje na dugoročno pamćenje.

Zdravo tijelo i um

Kava ima pozitivne učinke na sportaše na umnoj i tjelesnoj razini. Kofein isključuje receptore u mozgu zadužene za adenozin, koji uzrokuje osjećaj umora. Ovisno o težini, nekoliko šalica kave mogu poboljšati i rezultate treninga, ali i izdržljivosti.

Bez pretjerivanja

Pretjerivanje je loše u svemu, tako i u kofeinu. Mogući simptomi od previše kave uključuju nesanicu, tjeskobu, paniku, a mogući je razvoj ovisnosti o kofeinu čiji je glavni simptom glavobolja. U turskoj kavi i espressu ima nešto više kolesterola, ali nedovoljno za brigu, ako umjereno uživate u svojim dnevnim dozama.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti