Ove zanimljivosti o kavi će vas šokirati!

Ove zanimljivosti o kavi će vas šokirati!

Ove zanimljivosti o kavi će vas šokirati!
  • Objavljeno: Petak, 20.08.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Ako pijete kavu svako jutro, vi ste jedan od milijardu obožavatelja širom svijeta. Točnije, svakodnevno se konzumira više od 2,25 milijardi šalica kave, što dokazuje koliko je ona popularna.

Sve obožavatelje ovog omiljenog crnog napitka, ali i one koji uopće ne vole kavu, ove činjenice će potpuno šokirati.

Ne postoji jaka kava

Da, dobro ste pročitali, ne postoji jaka i slaba kava. Zapravo, nemoguće je procijeniti snagu, odnosno „jačinu“ kave. Kava se procjenjuje pomoću nekoliko različitih parametara, koji su vezani uz način pravljenja, ali finalni produkt bude samo – kava.

Pravo vrijeme

Ako pijete kavu kako biste se razbudili, trebate odabrati pravi trenutak. Točno vrijeme možete odrediti uz pomoć razine kortizola u tijelu; kad razina kortizola počinje padati, tada je idealno vrijeme da popijete kavu. Većina ljudi ima visoku razinu kortizola od 8 do 9 sati, sljedeći je vrh između 12 i 13 sati, a posljednji od 17:30 do 18:30. Iza 19 sati ne preporučuje se piti kavu ako želite normalno spavati.

Uzimanje lijekova

Kava sadrži kofein, koji uglavnom ne stvara dodatne opasnosti ako se uzima s lijekovima. Ipak, znanstvenici su otkrili da interakcija između kofeina i analgetika povećava njihove učinke, zato pripazite sljedeći put kad budete pili analgetike.

Učinak

Ako popijete šalicu kave u 9 sati ujutro u vašem sustavu će do 13 sati ostati samo 100 mg kave, odnosno njen učinak će opasti. Ako popijete kavu nakon 15 sati, ostat ćete svježi do noći.

Postaje lošija

Ako pijete svježe mljevenu kavu, nemojte ju ostavljati da odstoji, popijte ju u roku od 15 minuta. Nakon toga kava gubi okus i postaje sve lošija.

Utječe na sportske rezultate

Kofein povećava razinu adrenalina u tijelu i odvaja kiselinu od tkiva, što dovodi do boljih sportskih rezultata kod onih koji piju kavu prije treninga.

Izgled i jačina

Kao što smo već napomenuli, nema jače i slabije kave. Mnogi misle da što je tamnija boja, to je jači okus i ima više kofeina. No, prženje kave ne utječe na količinu kofein, a samim time ni na jačinu. Razina ostaje ista, prženjem izlazi vlaga, što čini zrna većima i tamnijima.

Previše kave deblja

Kava povećava kortizol, koji pojačava žudnju za šećerom i slatkišima, a kofein narušava san, pa se sljedećeg dan osjećate umorno i jedete lošiju hranu.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti