Otkrivamo zašto su višekratne plastične boce opasne

Otkrivamo zašto su višekratne plastične boce opasne

Otkrivamo zašto su višekratne plastične boce opasne
  • Objavljeno: Četvrtak, 06.12.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Iako su veoma praktične, plastične boce skrivaju mnoge opasnosti. Ponovno korištenje iste boce nije dobra ideja, čak ni ako se radi o bocama za višekratnu uporabu. Osim što su plastične boce leglo bakterija, pijenje iz nekih od njih može biti puno lošije od toga da vas poliže pas.

Znanstvenici su testirali četiri različite vrste višekratnih plastičnih boca, nakon što su ih sportaši koristili tjedan dana. Istraživanje je pokazalo da prosječna boca u sebi ima 313.400 CFU bakterija, što označava jedinicu broja razvijenih kolonija bakterija po kvadratnom centimetru. Usporedbe radi, prosječna igračka za psa ima 2.937 CFU. Najviše bakterija razmnožilo se na bocama s tzv. slide-topom, a najmanje na bocama sa slamkom na vrhu. Pijenje iz boca s poklopcem na navoj je, prema broju razmnoženih bakterija, jednako kao da pijete vodu iz sudopera.

Istraživanje je pokazalo kako je najopasnija boca ona s poklopcem koji se utisne. Iako je boca sa slide-topom imala mnogo više bakterija, 99 posto bakterija na boci s poklopcem koji se utisne je klasificirano štetnima. Neke od njih čak su otporne na antibiotike, kao što je zloglasna E. coli.

Važan je i materijal

Nisu opasne samo bakterije, već i materijal od kojega su boce napravljene. Pritom su štetni kemijski spojevi koji mogu prijeći u vodu koju pijemo stoga bi trebali obratiti pozornost na oznake na boci. Svaki proizvod izrađen od plastike na sebi ima utisnut specifičan trokutasti znak unutar kojega se nalazi brojka. Brojka označava o kojoj je vrsti plastike riječ, te koliko se puta reciklirala:

1 – jednokratna plastika od koje su napravljene boce za napitke

2 – plastika koja se može češće upotrebljavati, a od nje se izrađuju igračke i boce za deterdžente

3 – vrsta u kojoj je zabranjeno zagrijavati hranu zbog toksičnih spojeva

4 – plastika koja se može reciklirati, a služi za izradu boca, vrećica, tkanine i namještaja

5 veoma sigurna i otporna vrsta plastike koja se koristi za izradu pelena i ambalaže hrane

6 – služi za čuvanje hrane i izradu ambalaže za jaja, zagrijavanje se ne preporučuje

7 – ovu vrstu je potrebno izbjegavati jer sadrži opasni spoj bisfenol koji može djelovati poput ženskog hormona

Bolji izbor od plastičnih boca su, kažu znanstvenici, one izrađene od nehrđajućeg čelika. Preporučuju, također, dobro pranje bočica nakon svake upotrebe, u perilici posuđa ili ako perete na ruke, pomoću slabe otopine izbjeljivača.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti