Superbakterije ubijaju više od AIDS-a

Superbakterije ubijaju više od AIDS-a

Superbakterije ubijaju više od AIDS-a
  • Objavljeno: Srijeda, 25.11.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Slučajevi na antiobiotik otpornih infekcija satfilokokom sve su brojniji na području SAD-a gdje se masovno šire bolničkim odijelima, zaključak je novog istraživanja. Ni u EU nije puno bolje.

Bakterija Methicillin-rezistentni Staphylococus aureus (MRSA), koja može prodrijeti u rane i uzrokovati po život opasne infekcije krvi i pluća svake godine ubiju oko 20.000 osoba samo u SAD-u, javlja američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), a prenosi AFP.

To je više nego što ubije AIDS od kojeg je primjerice 2007. umrlo 14.000 osoba u SAD-u.

"Iako se ove superbakterije uglavnom nalaze u bolnicama nova studija sugerira da postoji i značajan rezervoar u zajednici," rekao je Eili Klein, znastvenik s Resources for the Future.

Zajedno s infekcijama koje uzrokuje spomenuta bakterija, infekcije otporne na bar jedan antibiotik koje pacijenti dobiju u bolnicama usmrte godišnje vše od 63.000 osoba na području SAD-a.

Tijekom studije se analiziralo 300 mikrobioloških laboratorija širom SAD-a koji surađuju s bolnicama, a znanstvenici su pronašli sedmerestruko više MRSA bakterija u klinikama koje primaju pacijente, ali ih ne zadržavaju preko noći, u periodu između 1999. i 2006. Među pacijentima koji su imali infekciju stafilokokima broj onih s MRSA sortom skočio je za više od 90 posto.

Ovaj porast ugrožava sigurnost pacijenata jer liječnici i medicinsko osoblje često prelaze i na odijele s pacijentima koji se zadržavaju na liječenju.

Na području EU svake se godine inficira više od 3 milijuna ljudi, a svake godine zbog njih umre desetine tisuća pacijenata.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti