Češnjak pobjeđuje i najotpornije bakterije

Češnjak pobjeđuje i najotpornije bakterije

Češnjak pobjeđuje i najotpornije bakterije
  • Objavljeno: Srijeda, 30.05.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Češnjak je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, a novo istraživanje američkih znanstvenika pokazuje da je odličan i u borbi protiv onih najotpornijih bakterija.

Biofilm je skup bakterija koji se nalaze unutar omotača, koji je gust, sluzav te građen od proteina i šećera, a bakterije štiti od vanjskih utjecaja.

Bakterijski biofilm je otporan na antibiotike, a može uzrokovati ozbiljne negativne posljedice na čovjekovo zdravlje.

Voditelji istraživanja su bili prof. Tim Jakobsen i prof. Michael Givskov sa Sveučilišta Copenhagen, koji su zajedno sa stručnim timom istraživali učinak češnjaka na bakterijski biofilm.

Tvar koja djeluje na bakterijski biofilm jest ajoen, za kojeg se prethodnim istraživanjima ustanovilo da sprječava nastanak krvnih ugrušaka.

Ajoen se oslobađa kada se češnjak zdrobi, a u organizmu onemogućuje interakciju između bakterijskih stanica. Sprječavanje interakcije između bakterijskih stanica je ključno jer one na taj način svaraju bakterijski biofilm.

"Ovo istraživanje je dio velikog broja istraživanja kojima je cilj pronaći tvar koja će spriječiti interakciju između stanica bakterija", izjavio je prof. Jakobsen.

Ajoen je uspio uništiti 90% bakterija koje se nalaze unutar biofilma, ističu znanstvenici, čije je istraživanje je objavljeno u časopisu Antimicrobial Agents and Chemotherapy.

Kod laboratorijskih miševa, ajoen je značajno smanjio proizvodnju tvari koja okružuje bakterijski biofilm te štiti od crvenih krvnih stanica, koje bi inače mogle bakterijski biofilm uništiti.

Češnjak se u svrhe liječenja koristi već tisućama godina. Osim antibakterijskih svojstava, češnjak također ima antikancerogena, antiparazitska te antivirusna svojstva. Češnjak u svakodnevnoj prehrani može učiniti čuda za vaše zdravlje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti