Otkrivena tajna mladosti

Otkrivena tajna mladosti

Otkrivena tajna mladosti
  • Objavljeno: Nedjelja, 04.10.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Izvor mladosti možda ipak postoji. Sugerira to studija s miševima i primatima kojima su uspjeli produžiti životni vijek i odgoditi uobičajene staračke boljke.

Ključ, za sad tek produžene mladosti leži u genetskoj manipulaciji koja oponaša zdravstvene koristi smanjenog unosa kalorija, što sugerira da starenje i staračke bolesti mogu biti spriječene.

Znanstvenici s Instituta za zdravo starenje na University College London (UCL) produžili su život miševima za 5 puta te smanjili sa starenjem povezane bolesti nakon što su genetički izmanipulirali životinje blokirajući proizvodnju proteina S6 Kinase 1 (S6K1).

Još od 1930-ih znanstvenici ukazuju da smanjeni unos kalorija za 30 posto kod miševa, štakora i primata može produžiti životni vijek za 40 posto i polučiti zdravstvene koristi kod testiranih životinja.

Blokirajući S6K1, koji je uključen na tjelesni odgovor na unos hrane slične koristi su portignute i bez smanjenog unosa kalorija, tvrdi se u studiji objavljenoj u američkom žurnalu Science.

UCL profesor Dominic Withers objašnjava:
"Miševi su živjeli duže i bili su vitkiji, aktivniji i općenito zdraviji nego oni u kontrolnoj grupi. Dodali smo im godine života i zdravlje."

"Sad smo iznenada daleko bliži liječenju starosti nego smo to mislili," rekao je David Gems koji je također bio uključen u istraživanje na UCL Institutu za zdravo starenje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti