Posao i zdravlje djece

Posao i zdravlje djece

Posao i zdravlje djece
  • Objavljeno: Nedjelja, 04.10.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Djeca majki koje radi sklonija su nezdravom načinu života, pokazalo je novo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji.

U istraživanju objavljenom u stručnom časopisu Epidemiology and Community Health, istraživači su otkrili da su djeca majki koje rade sklonija sjedilačkom načinu života i da ih se češće vozi u školu.

Istraživanje je provedeno na više od 12.500 jedinaca u dobi od pet godina. Njihove majke ispitivane su o radnom vremenu, prehrani, vježbanju i razini neaktivnosti svoje djece.

„Nakon što su uzeti u obzir čimbenici koji su mogli utjecati na rezultate, poput stupnja obrazovanja majke i socioekonomskih prilika, otkriće je pokazalo da djeca čije su majke radile puno radno vrijeme ili pola radnog vremena češće konzumiraju pića s puno šećera među obrocima", izjavili su istraživači.

„Ta djeca imala su i veću vjerojatnost da najmanje dva sata dnevno provedu pred računalom ili televizorom, a češće su u školu išla autom ili autobusom, a ne biciklom ili pješice", dodali su.
Pokazalo se i da djeca majki koje rade puno radno vrijeme jedu manje voća, no i djeca majki koje imaju fleksibilno radno vrijeme također nisu imala zdrave životne navike.

Oko 60% majki u Velikoj Britaniji i SAD-u koje imaju djecu mlađu od pet godina ide na posao.
Autori istraživanja istaknuli su: „Naši rezultati ne pokazuju da majke ne bi trebale raditi."
„Oni ističu potrebu da zakonodavci pomognu roditeljima kako bi stvorili zdravije okružje za svoju djecu", zaključili su na kraju.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti