Ova jednostavna metoda otkriva karcinom u najranijoj fazi

Ova jednostavna metoda otkriva karcinom u najranijoj fazi

Ova jednostavna metoda otkriva karcinom u najranijoj fazi
  • Objavljeno: Nedjelja, 24.06.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Novi genetski test krvi mogao bi otvoriti put ka otkrivanju karcinoma u ranom stadiju, što je izrazito bitno za one vrste koje se otkriju kad već bude prekasno.

Istraživači su napravili test koji skenira krv za fragmente DNK koje su oslobodili zloćudni tumori. Pregledom ovih fragmenata za mutacije, nađenih u 58 gena, test krvi otkriva bolest u ranoj fazi.

Ako se rak otkrije ranije šanse za spašavanje života su mnogo veće. Razlika u smrtnosti između pacijenata kojima je otkriven rak u ranom stadiju i onih kojima je otkriven u kasnoj fazi iznosi više od milijun života širom svijeta svake godine.

Sveukupno, test je uočio mutaciju u ranoj fazi raka debelog crijeva u 71% slučajeva, raka dojke i pluća kod 59% i rak jajnika kod 68% pacijenata.

Posebna pozornost je posvećena pronalaženju bilo kojeg markera u ranoj fazi otkrije rak jajnika jer je to tumor koji se obično javlja mnogo kasnije. Do sada je ranije otkriven 1 od 5 slučajeva, većina ih je otkrivena nakon širenja, a do tada su izgledi za petogodišnje preživljavanje manji od 40%.

Unatoč ovim obećavajućim rezultatima, istraživači moraju potvrditi krvni test u još većem broju studijama.

Potrebno je još raditi na poboljšanju brzine detekcije jer ovi testovi još uvijek nisu uspjeli otkriti rak u ranoj fazi u 100% slučajeva, što je cilj.

Provjerite kako prehrana može smanjiti rizik za rak jajnika!

Osim toga, liječnici moraju raspraviti o tome što će učiniti kada se tehnologija razvije do točke kad će takvi testovi redovito pronalaziti tumore koji nisu opasni po život. U nekim slučajevima liječenje da bi se uklonio takav tumor moglo bi biti opasnije nego da ga se uopće ne dira.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti