Što rana menopauza znači za vaše zdravlje?

Što rana menopauza znači za vaše zdravlje?

Što rana menopauza znači za vaše zdravlje?
  • Objavljeno: Srijeda, 19.10.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Ranom menopauzom se smatra menopauza koja se javlja prije dobi od 40 godina. Rana menopauza je obično posljedica kemoterapije, zračenja, uklanjanja jajnika, određenih životnih navika i genetskih čimbenika. Iako se rana menopauza javlja kod samo 1% žena, može utjecati na zdravstveno stanje žena u budućnosti.

Niži rizik od nastanka raka dojke i jajnika

Žene s povišenom razinom estrogena imaju povećan rizik od nastanka raka dojke. Žene koje rano uđu u menopauzu, zapravo imaju manji rizik od nastanka raka dojke, u odnosu na žene koje kasnije uđu u menopauzu. Rana menopauza znači i smanjen rizik od nastanka raka jajnika koji je izravno povezan s brojem ovulacija.

Starite brže

Telomeri su male tvari koje štite DNK od oštećenja, a njihova duljina ukazuje na biološku starost. Istraživanja su pokazala da žene, koje u menopauzu uđu ranije, imaju skraćene telomere. Svaka žena je rođena s određenim brojem jajnih stanica, a raniji ulazak u menopauzu znači manji broj jajnih stanica. Znanstvenici su otkrili da žene, koje brže uđu u menopauzu, češće imaju kraći životni vijek, što ukazuje na ubrzano starenje.

Moguća izloženost zagađivačima

Ftalati i drugi toksini mogu uzrokovati ranu menopauzu. Kada su znanstvenici testirali krv i urin žena koje su ušle u ranu menopauzu, otkrili su da one imaju povećanu razinu toksina u tijelu. Mnogi od tih toksina se nalaze u tlu, vodi i zraku, ali znanstvenici ukazuju na to da pažnju trebate posvetiti toksinima koje možete izbjeći, kao što su oni u kozmetičkim proizvodima, plastičnim posudama i hrani sumnjivog porijekla. Kada su znanstvenici 2002.godine testirali kozmetičke proizvode, otkrili su da čak 72% njih, uključujući šampone, dezodoranse i mirise, sadrži štetne ftalate. Postoji teorija, koja još uvijek nije znanstveno potkrijepljena, da toksini mogu utjecati na kvalitetu jajašaca.

Imate povećan rizik od nastanka srčanih bolesti

Žene koje rano prolaze kroz menopauzu imaju za čak 40% veću vjerojatnost od zatajenja srca. No za svaku godinu dobrih životnih navika se stopa smanjuje za 2%. To znači da je visina rizika još uvijek pod vašom kontrolom. Visoka razina estrogena je povezana sa zdravijom razinom kolesterola i boljim zdravljem krvnih žila, što znači da estrogen igra važnu ulogu u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sustava i prevenciji srčanih bolesti.

Veći rizik od nastanka osteoporoze

Niža razina estrogena označava manju gustoću kostiju. Iako sve žene osjete pad gustoće kostiju kada prolaze kroz menopauzu, one koje kroz menopauzu prolaze ranije i kasnije u životu imaju veći rizik od nastanka osteoporoze. Nemojte se previše uznemiravati jer i na osteoporozu možete utjecati. Posavjetujte se s liječnikom o unosu potrebnih hranjivih tvari i programu vježbanja koji će povećati postotak koštanog tkiva.

Povećan rizik od nastanka Alzheimerove bolesti, dijabetesa i raka

Kraći telomeri ukazuju na ubrzano starenje i oštećenja DNK, što označava i povećan rizik od nastanka niza bolesti, naročito Alzheimerove bolesti, dijabetesa tipa 2 i raka. Niža razina estrogena označava slabiji kardiovaskularni sustav na području mozga. Genske mutacije često uzrokuju više negativnih učinaka, a rana menopauza je najčešće samo jedan od njih. Na primjer, gen povezan s Parkinsonovom bolesti je također povezan i s ranim početkom menopauze. Znanstvenici još uvijek istražuju povezanost genskih mutacija s nizom stanja jer dosadašnja istraživanja nisu dala konkretne rezultate.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije