Ovo se krije iza čestog krvarenja iz nosa

Ovo se krije iza čestog krvarenja iz nosa

Ovo se krije iza čestog krvarenja iz nosa
  • Objavljeno: Srijeda, 19.06.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

Kategorija: Zanimljivosti

Krvarenje iz nosa nije razlog za paniku. Većina slučajeva je bezopasna i može se riješiti kod kuće, ali problem se javlja kad se krvarenje ponavlja, a uzrok je nejasan.

Uzroci krvarenja nosa najčešće uključuju traumu zbog ozljede, poput deformacije unutar nosa, upale ili, u rijetkim slučajevima, intranazalnih tumora. Ova stanja dovode do krvarenja površinskih krvnih žila u nosu, ali ona nisu toliko strašna jer se zna uzrok.

Iznenadna i neobjašnjiva krvarenja mogu izgledati zastrašujuće, posebice ako se ponavljaju, pa vam kroz glavu prolaze najgori scenariji. Kako bismo vam olakšali razmišljanje, donosimo popis mogućih krivaca krvarenja iz nosa koji nisu opasni po život, a možda ih se u panici niste sjetili.

  • Suhi zrakgrijanje u zatvorenom prostoru i vanjska hladnoća mogu isušiti nosnicu uzrokovati pucanje žilica i krvarenje. Korištenje ovlaživača tijekom spavanja može pomoći da se oslobodite suhoće u prostoriji, a sprejevi će održati nosnice vlažnima.
  • Lijekoviantikoagulantni lijekovi, nesteroidni protuupalni lijekovi, aspirin i bilo koji drugi lijek koji mijenja sposobnost grušanja krvi može uzrokovati krvarenje u nosu i/ili otežati zaustavljanje krvarenja iz nosa.
  • Svrbež ili kopanje nosaslučajna ozljeda krvnih žila u nosnici, zbog kopanja po nosu, može uzrokovati krvarenje. To je uobičajeno kod djece, ali i kod odraslih koji su skloni diranju nosa pa nerijetko naprave ogrebotine i rane u nosnici.
  • Bolest drugog organa – bolesti jetre i bubrega ili kronična konzumacija alkohola mogu smanjiti sposobnost krvi da se zgruša pa dolazi do krvarenja. Isto tako, visok krvni tlak, kongestivno zatajenje srca, alergije ili nuspojave koje iritiraju nos i dišne puteve također mogu uzrokovati krvarenje iz nosa. Ovakve situacije mogu biti ozbiljne ako ne znate da bolujete od neke bolesti, ali oni koji pate od neke ozbiljnije bolesti već su upoznati s mogućim krvarenjem iz nosa.

Ako vam krvari nos zbog nekog navedenog razloga, ne trebate paničariti. Krvarenje možete zaustaviti sami tako da nagnete glavu prema naprijed, pritisnete nos rukom ili hladnim oblogom i dišite na usta 10-ak minuta dok krv ne stane. Ako se krvarenje nastavi, uzmite nazalni dekongestiv ili posjetite liječnika.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti