Pametna djeca će vjerojatnije konzumirati droge

Pametna djeca će vjerojatnije konzumirati droge

Pametna djeca će vjerojatnije konzumirati droge
  • Objavljeno: Srijeda, 16.11.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici misle da im je to dijelom "strategija" da se lakše uklope kako bi izbjegli nasilje ili zadirkivanje od strane svojih vršnjaka, a dijelom zbog toga što smatraju život dosadnim.

Učinak je izraženiji kod djevojčica nego kod dječaka, s tim da oni koji su imali visoki IQ kao djeca imaju dva puta veću vjerojatnost da su konzumirali kokain ili kanabis do dobi od 30, za razliku od onih s manjom inteligencijom.

Učinak kod dječaka s visokim IQ-om također je uočen, s tim da oni imaju oko 50 posto veću vjerojatnost da su konzumirali droge do te dobi, za razliku od manje inteligentnih bivših kolega iz škole.

Tim sa Sveučilišta u Cardiffu analizirao je podatke od gotovo 8.000 ljudi rođenih u jednom tjednu u travnju 1970, a koji su pri rođenju bili upisani u istraživanje koje je slijedilo sudionike kroz život. Svoj djeci u istraživanju je među ostalom mjeren IQ u dobi od pet i deset godina.

Uporaba droga je također praćena u dobi od 16 i 30 godina.

U dobi od 16 godina, 7 posto dječaka i 6,3 posto djevojčica je konzumiralo marihuanu. Ta manjina je imala "statistički značajno veće rezultate iz IQ testova u djetinjstvu", za razliku od ne-korisnika, tvrde autori istraživanja.

U dobi od 30 godina, 35,4 posto muškaraca i 15,9 posto žena je konzumiralo marihuanu, dok su podaci za kokain iznosili 8,6 za muškarce i 3,6 za žene.

"Među većinom vrsta droga (osim amfetamina kod muškaraca), muškarci i žene koji su ih konzumirali u posljednjih 12 mjeseci imali su znatno veće rezultate iz IQ testova u djetinjstvu, za razliku od onih koji su se izjasnili da nisu konzumirali droge," Telegraph prenosi izjavu istraživača.

Zaključak istraživanja je tada bio i logičan: "Visoki rezultati iz IQ testova u djetinjstvu mogu povećati rizik od zlouporabe opojnih droga u ranoj odrasloj dobi."

Istraživanje nije promatralo zašto je to slučaj, a nije otkrivena ni nikakva veza između društvenih klasa roditelja sudionika te budućeg konzumiranja droga.

Međutim, autori ističu kako druga istraživanja pokazuju da "intelektualno darovita djeca (s IQ većim od 130) izražavaju visoku razinu dosade te bivaju stigmatizirani od strane vršnjaka, a bilo koje od toga povećava osjetljivost na moguće konzumiranje droga, dijelom kao strategija lakšeg uklapanja u društvo."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti