Svakodnevna tjelovježba i manje vremena za računalom za bolji san

Svakodnevna tjelovježba i manje vremena za računalom za bolji san

Svakodnevna tjelovježba i manje vremena za računalom za bolji san
  • Objavljeno: Utorak, 15.11.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Najnovije istraživanje je pokazalo kako svakodnevna tjelovježba kod tinejdžera poboljšava šanse za dobar noćni san, dok korištenje računala na više od dva sata dnevno ima suprotan učinak.

Istraživanje na gotovo 15.000 učenika srednjih škola, otkrilo je da oni koji su najmanje sat vremena dnevno sudjelovali u tjelesnim aktivnostima, imaju i veću vjerojatnost da će za razliku od neaktivnih učenika, izvjestiti da spavaju "dovoljnih" osam ili više sati po noći.

A logičan je i rezultat kako će učenici koji provode više od dva sata dnevno za računalom, imati manju vjerojatnost da će dovoljno spavati, za razliku od učenika koji provode manje vremena za računalom.

"Ranija istraživanja su imala slične nalaze, no ovo je prvo veliko nacionalno reprezentativno istraživanje koje je povezalo fizičke aktivnosti, neaktivne navike i spavanje na srednjoškolskim učenicima," Top news prenosi izjavu Kathryn Foti, glavne autorice istraživanja i znanstvenice iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

"Poruka za roditelje je da potiču dnevne fizičke aktivnosti i ograničavaju korištenje računala izvan onoga što je učenicima potrebno za školske obaveze, a tako će im pomoći da dobiju što više potrebnog sna," ističe Kathryn Foti.

Analiza je također povezala nedovoljnu količinu sna i četiri ili više sati dnevno gledanja televizije.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti