Samo dva gazirana pića dnevno povećavaju rizik od srčanih bolesti

Samo dva gazirana pića dnevno povećavaju rizik od srčanih bolesti

Samo dva gazirana pića dnevno povećavaju rizik od srčanih bolesti
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.11.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici upozoravaju da žene koje piju samo dva gazirana pića dnevno imaju veću vjerojatnost za razvoj bolesti srca.

Prema istraživanju na više od 4.000 žena u dobi od 45 do 84, one žene koje redovito konzumiraju zaslađena bezalkoholna pića, sklonije su kardiovaskularnim bolestima, dijabetesu i širem struku.

Međutim, zanimljivo je kako rezultati pokazuju da ovaj obrazac ne vrijedi za muškarce.

Istraživači sa Sveučilišta Oklahoma usporedili su sredovječne i starije žene koje su dnevno konzumirale dva ili više slatka gazirana pića ili vodu s okusima, s onima koje su pile jedno piće ili manje.

Tijekom pet godina praćenja, uočene su jasne razlike između dvije grupe, kako u težini, opsegu struka, tako i u razini kolesterola i triglicerida, to jest masnoća u krvi.

Žene koje piju više zaslađenih pića imaju gotovo četiri puta veću vjerojatnost da će im se razviti visoka razina štetnih triglicerida, što onda može dovesti do blokiranih arterija i tako povećati rizik od moždanog udara. A također im je slabo kontroliran šećer u krvi, što onda podiže rizik od razvoja dijabetesa.

"Žene koje su pile više od dva zašećerena gazirana pića dnevno imale su veći struk, no nisu nužno dobivale na težini," Daily Mail prenosi izjavu voditeljice istraživanja dr. Christine Shay.

Znanstvenici napominju kako mnoge žene izvana nisu izgledale pretilo, a u biti je skrivena masnoća ta koja predstavlja opasnost.

Dr. Shay dodaje: "Većina ljudi pretpostavlja da pojedinci koji konzumiraju puno zašećerenih gaziranih pića imaju povećan rizik od pretilosti, što opet povećava rizik za razvoj bolesti srca i dijabetesa."

"Istina ovo se događa, no ovo istraživanje je pokazalo kako se faktori rizika za bolesti srca i moždani udar razvijaju čak i kada žene nisu dobivale na težini."

Tim znanstvenika je zaključio kako žene više riskiraju svoje zdravlje s gaziranim pićima, jer one zahtijevaju manje kalorija od muškaraca, a svaka dodatna kalorija povećava razvoj kardiovaskularnih rizika.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti