Pesticidi pogoršavaju pamćenje?

Pesticidi pogoršavaju pamćenje?

Pesticidi pogoršavaju pamćenje?
  • Objavljeno: Utorak, 04.12.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Pregled rezultata od 14 istraživanja su pokazali da pesticidi mogu pogoršati pamćenje i sposobnost mozga da obrađuje informacije.

Liječnici već duže vrijeme vjeruju kako pesticidi mogu uzrokovati niz zdravstvenih problema, a ustanovili su da izloženost većim količinama pesticida može narušiti kognitivne sposobnosti.

Britanski znanstvenici su proučavali zdravlje 1600 uzgajivača i farmera koji su dugi niz godina bili izloženi pesticidima. Rezultati su pokazali da izloženost pesticidima ne smanjuje kvocijent inteligencije, ali smanjuje sposobnost  pamćenja i obrade informacija.

"Rezultati istraživanja su dobiveni na temelju proučavanja osoba koje su svakodnevno izložene pesticidima", izjavila je dr. Sarah McKenzie Ross.

"Pesticidi oštećuju pamćenje, obradu informacija i sposobnost razmišljanja i planiranja", dodala je dr. McKenzie Ross.

Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Critical Reviews in Toxicology, ističu kako uzgajivači i farmeri trebaju veću pozornost obratiti na zaštitu od štetnog djelovanja pesticida. Također, jedan od najboljih načina da se štetno djelovanje izbjegne jest organski uzgoj, tijekom kojega se ne koriste kemikalije i toksini.

Iako je istraživanje potrebno nastaviti, znanstvenici savjetuju da uzgajivači i farmeri opreznije koriste pesticide te da tijekom korištenja stave zaštitne maske koje će pomoći u zaštiti od štetnog djelovanja pesticida.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti