Pet savjeta za čišćenje ušnog kanala

Pet savjeta za čišćenje ušnog kanala

Pet savjeta za čišćenje ušnog kanala
  • Objavljeno: Utorak, 09.03.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Štapići za uši ne moraju šteti ako se prilikom čišćenja zadržite na području ušne školjke i samom izlazu iz kanala. Zadirete li dublje, vidite krv i koristite šiljaste naprave mogli bi i oglušiti.

Otorinolaringolog dr. Grant S. Hamilton III iz Sveučilišne bolnice Iowa ističe nekoliko činjenica o smoli u ušima i potrebi za čišćenjem koje se često krivo interpretiraju.

1. Smola u ušima je korisna. Ona podmazuje slušni kanal, štiti od gljivica i bakterija. Ona nije prljavština koju treba ukloniti iz kanala.

2. Pomagala za čišćenje moraju biti čista no ne zavaravajte se -pranje 'alatki' za čišćenje ušiju sapunom i vodom neće dovesti do sterilnih uvjeta. Pa čak i da sterilizirate štapiće slušni kanal svakako nije sterilan. Blizu bubnjića koža je posebno tanka - ako vidite krv dok čistite uši - proderali ste tanku kožicu uha.

3. Ako prilikom čišćenja imate potrebu zakašljati se nemojte se brinuti to je sasvim normalno. Čišćenjem dodirujete ogranke živca koji refleksivno stimulira kašalj.

4. Nikad ne čistite uši na krevetu. Murphyjev zakon nalaže da je vjerojatnost da će se baš tad netko zaletjeti i skočiti na krevet do vas s namjerom da vam pomogne, poveća. Želite li takvu asistenciju za probijanje slušnog bubnjića?

5. Za čišćenje ušiju dovoljna vam je par kapi za oči, malo sline i peroksid - istopit će većinu smole koja se nakupila na izlazu ušnog kanala. Ma što vam rekli neki liječnici - čišćenje vodom pod tlakom opasno je jer može doći do oštećenja i napuknuća bubnjića.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti