Šumeći vitamini oštećuju zube

Šumeći vitamini oštećuju zube

Šumeći vitamini oštećuju zube
  • Objavljeno: Utorak, 09.03.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Studija s osam vrsta u vodi topljivih vitaminskih pripravaka pokazala je da svi mogu imati korozivni utjecaj na zube. Pijete li ih ne perite odmah zube, radije grickajte malo sira.

Bijelo vino, gazirani sokovi te sokovi od naranče dokazano mogu uzrokovati slabljenje zubne cakline. U društvo korozivnih napitaka uvršteni su sad i vitamini otopljeni u čaši.

Istraživanje na Sveučilištu Helsinki pokazalo je da svih 8 ispitanih šumećih vitaminskih pripravaka mogu imati korozivni učinak na zube. Ispiranjem minerala zubi postaju slabiji, porozniji i skloni oštećenjima.

Tijekom istraživanja zubi su bili natopljeni vitaminskim napicima 100 sati. Svi napici - čak i oni koji su sadržavali kalcij - prouzročili su demineralizaciju.

Najrazorniji učinak imali su proizvodi vitamina C.

"Kad pijete napitke od istopljenih vitaminskih pripravaka ne izlažete se tako dugo kao što je bilo u eksperimentu. Međutim, ako istopite jednu šumeću tabletu svaki dan vjerojatno je da će one oštetiti zube,' kaže dr. Mervyn Druian, glasnogovornik British Dental Association.

Naime, budući da je kritični pH zubne cakline 5,5 svaka otopina s nižom razinom pH može uzrokovati oštećenje zubi, posebno ako se uzima redovito i dugo. Problem je i što se ovakvi pripravci često uzimaju ujutro nakon doručka, a ljudi odmah nakon ispijanja peru zube koji su tad osjetljiviji. No nakon napitka s tako niskim pH ne smiju se odmah prati zubi jer se caklina smekša cijelih sat nakon konzumacije. Četkanjem se može skinuti dio cakline.

Srećom pa je slina blago alkalična pa ima neutralizirajuće djelovanje. Nakon par sati neutralizirajuće djelovanje sline prevlada kiselost.

Mliječni proizvodi poput sira i mlijeka imaju alkalni pH, a sadrže i minerale. Zbog toga ih je dobro pojesti nakon kiselog napitka.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti