Pilule vode žene u zabludu

Pilule vode žene u zabludu

Pilule vode žene u zabludu
  • Objavljeno: Utorak, 19.08.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Stručnjaci vjeruju da žene prirodno privlače muškarci sa genima za imunološki sustav koji su drugačiji od njihovih, što one mogu nanjušiti.

To se događa zbog toga jer se vjerojatnost da će se roditi zdravo dijete povećava ako dijete naslijedi mnoštvo različitih gena koji kodiraju imunološki sustav.

Splet gena, poznat pod kraticom MHC (Major Histocompatability complex), pomaže u izgradnji proteina imunološkog sustava i utječe na njušne signale koji se nazivaju feromoni.

No, novo istraživanje pokazalo je da kontracepcijske pilule mogu poremetiti ovaj proces, što dovodi do toga da ženu privlači muškarac koji je inače ne bi privukao.

Voditelj istraživanja, dr. Craig Roberts, sa Sveučilišta u Liverpoolu, rekao je da "se sklonost žena koje su počele uzimati kontracepcijske pilule lagano pomakla prema muškarcima s genetski sličnim mirisom."

"Ne samo da sličnost u sustavu MHC gena može dovesti do problema s neplodnošću, već naposljetku može dovesti i do propasti veze nakon što žena prestane uzimati kontracepcijske pilule, budući da percepcija mirisa igra značajnu ulogu u održavanju privlačnosti među partnerima," otkrio je na kraju dr. Roberts.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti