Što možete očekivati nakon prestanka uzimanja pilula?

Što možete očekivati nakon prestanka uzimanja pilula?

Što možete očekivati nakon prestanka uzimanja pilula?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 31.08.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Počeli ste razmišljati o prestanku uzimanja kontracepcijskih pilula? Razlozi mogu biti razni, a najčešći su loše raspoloženje, učestalije glavobolje i planiranje trudnoće. Možda osjećate neke stvari koje su vam neobične i niste ih osjećali prije nego što ste počeli uzimati pilule.

Iskustva žena i rezultati istraživanja pokazuju da uzimanje pilula uistinu uzrokuje neke nuspojave. Jedno istraživanje je čak pokazalo da možete izabrati partnera kojeg inače uopće ne biste, ako uzimate pilule.

Neobično je to da svaka žena na pilule reagira drugačije. Neke su osjetljivije i doživljavaju niz nuspojava. No, generalno gledajući, broj žena koje su osjetljive na pilule je jednak broju žena koje ne osjećaju nikakve nuspojave.

Baš kako je reakcija svake žene na uzimanje pilula drugačija, tako će reakcija tijela na prestanak uzimanja pilula biti drugačija.

Većina nuspojava će nestati u razdoblju od nekoliko dana

Iako se smatra sigurnim prestati uzimati pilule u bilo koje vrijeme, dobro bi bilo kada biste se o prestanku posavjetovali s ginekologom. Obratite mu se odmah ako osjećate učestalije glavobolje ili ste imate visok krvni tlak.

Pilule se uzimaju svakodnevno. Sintetski hormoni će napustiti vaše tijelo unutar nekoliko dana. Upravo zbog toga se rizik od začeća povećava kod preskakanja samo jedne pilule. Možda ćete već idući dan osjećati nuspojave. Većina žena osjeća mučnine i glavobolje. Neke osjećaju probavne smetnje. Nakon nekoliko tjedana će vaše tijelo biti u stanju u kakvom je bilo prije nego što ste počeli uzimati pilule.

Neke prednosti pilula više nećete osjećati

Kontracepcijske pilule donose brojne prednosti koje najčešće nadmaše nedostatke. Uz to što učinkovito štititi od trudnoće, neke nuspojave uzimanja pilula su uistinu pozitivne.

Pilule sadrže estrogen i progesteron. Uzimaju ih žene koje ni nisu spolno aktivne zato što su im potrebne iz zdravstvenih razloga. Menstruacija postaje manje obilna, a grčevi i bolovi su blaži ili potpuno nestanu. Neke druge prednosti pilula su smanjenje akni, smanjenje rizika od nastanka raka vrata maternice i jajnika.

Kada prestanete uzimati pilule, prestat ćete osjećati i neke od navedenih prednosti. Koža možda više neće biti besprijekorna, menstruacije će biti obilnije, a grčevi i bolovi će biti intenzivni u jednakoj mjeri kao što su bili prije nego što ste ih počeli uzimati. No, jedna od prednosti većine žena jest ta da poraste želja za seksom. Naime, veliki broj žena tijekom uzimanja pilula osjeća smanjenje želje za seksom.

Odmah ćete trebati početi koristiti drugi oblik zaštite od trudnoće

Ako razlog prestanka uzimanja pilula nije planiranje trudnoće, zaštitu od trudnoće ćete odmah trebati. Pilule će vas prestati štiti od trudnoće unutar nekoliko dana pa će drugi oblik kontracepcije biti neophodan.

Većina žena povrati svoj menstrualni ciklus vrlo brzo nakon prestanka uzimanja pilula. Dok menstrualni ciklus ne postane uravnotežen, nećete moći pratiti plodne i neplodne dane, kao ni ovulaciju. Veliki broj trudnoća se događa upravo u prvih nekoliko tjedana nakon prestanka uzimanja pilula.

Reguliranje menstruacije će trajati neko vrijeme

Ako se menstruacija ne vrati unutar 3 mjeseca nakon prestanka pilula, trebate posjetiti ginekologa koji će istražiti koji su razlozi kašnjenja, odnosno, izostajanja menstruacije. Nekim ženama menstruacija izostaje i do godine dana.

No, većini žena će se menstrualni ciklus regulirati unutar 2 mjeseca. Ako ste prestali uzimati pilule, strpite se do 2 mjeseca da dobijete menstruaciju. To je potpuno normalno. Prva menstruacija će možda biti malo drugačija.

Idućih nekoliko menstruacija možda nećete dobivati točno u dan kako ste naviknuli prije uzimanja pilula. Pravilo koje vrijedi za sve žene koje prestaju uzimati pilule jest da će menstrualni ciklus unutar 6 mjeseci postati onakav kakav je bio prije uzimanja pilula. To znači da, ako je menstrualni ciklus prije uzimanja pilula bio neredovit, takav će biti i poslije.

Želja za seksom će biti intenzivnija

Nakon prestanka uzimanja pilula primijetit ćete da će vaša želja za seksom značajno porasti. Kombinirane pilule smanjuju razinu testosterona, što uzrokuje smanjenje libida i seksualnu disfunkciju.

Iako pilula pomaže u većini problema povezanih s hormonima, u velikom broju slučajeva smanji i želju za seksom. Seks može postati bolan. No, neke žene ne osjećaju nikakvu promjenu u razini želje za seksom. Nekima želja za seksom dodatno poraste jer ne trebaju brinuti oko neželjene trudnoće.

Imat ćete problema s prištićima

Prestanak uzimanja pilula može značiti veći broj prištića. Možda ćete se osjećati kao adolescent s problematičnim tenom. Pilula pomaže u smanjenju prištića i dlaka na tijelu. Stoga ćete, kada prestanete uzimati pilule, početi iznova osjećati ove probleme.

Najbolje je da posjetite dermatologa koji će vam dati sredstva za smanjenje prištića i akni. To će vjerojatno biti proizvod koji sadrži salicilnu kiselinu. Žene koje pate od sindroma policističnih jajnika probleme s prištićima i aknama imaju prije početka uzimanja pilula, a ti problemi se mogu vratiti nakon prestanka uzimanja pilula.

Osjetit ćete promjene u raspoloženju

Emocije i raspoloženje će nakon prestanka uzimanja pilula biti lošiji ili bolji. Možda ćete imati više energije, osjećati rjeđe promjene raspoloženja i općenito biti bolje raspoloženi. Neki od problema s kojima ćete se možda suočiti su pad koncentracije, poteškoće sa spavanjem i razdražljivost. Ako je PMS bio intenzivan prije uzimanja pilula i osjećali ste nagle promjene raspoloženja, ti problemi će se vjerojatno opet vratiti.

Teško je sa sigurnošću predvidjeti kako će vaše tijelo reagirati na prestanak uzimanja pilula. Vjerojatno će vaše raspoloženje biti poprilično isto kao i prije pilule.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije