Pizza iz restorana slanija od morske vode
Prema novom istraživanju zdravstvene organizacije Consensus Action on Salt and Health (CASH), pizza koja se poslužuje u restoranima sadrži više soli od morske vode.
Istraživanje je provedeno u Americi, ali vjerojatno rezultati ne bi bili znatno drugačiji da se istraživanje provede i na našem području.
Znanstvenici su ustanovili da 100g pizze iz restorana sadrži 2,73g soli, dok voda Atlantskog ocena u 100g sadrži 2,5g soli.
Ova količina soli predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje, može uzrokovati moždani i srčani udar. Nažalost, čak 84% restorana poslužuje preslane pizze.
Američko ministarstvo zdravstva ima cilj da se do kraja 2012. godine u američkim restoranima poslužuje pizza koja sadrži najviše 1,25g soli na 100g pizze. Trenutno samo 16% restorana poslužuje takve pizze.
"Sol povisuje krvni tlak, najveći faktor rizika za moždani udar. Smanjenje unosa soli može spasiti tisuće ljudi na način da će bitno smanjiti rizik od moždanog udara", HealthNews prenosi izjavu prof. Grahama MacGregora.
Znanstvenici donose savjete pomoću kojih ćete moći smanjiti unos soli konzumiranjem pizze:
- Ako je moguće, provjerite koliko soli sadrži pizza.
- Odaberite sastojke koji nisu toliko slani, izbjegavajte sastojke kao što su slanina, feferoni ili previše sira.
- Kada jedete u restoranu, zamolite pizzu s manje sira.
- Probajte samostalno pripremiti pizzu, ona će biti puno zdravija.
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345