Zašto trebate smanjiti unos soli?

Zašto trebate smanjiti unos soli?

Zašto trebate smanjiti unos soli?
  • Objavljeno: Nedjelja, 10.03.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Čak 3/4 od ukupnog unosa soli ne unosimo svjesno, odnosno soljenjem hrane. Sol se krije u raznim namirnicama, kao što su polugotova i gotova jela, mesne prerađevine i razne grickalice.

Prekomjeran unos soli može uzrokovati nastanak autoimunih bolesti kao što su multipla skleroza, astma i ekcem. Autoimune bolesti nastaju kada imunološki sustav počinje napadati samog sebe.

Stručni tim iz Njemačke je proveo istraživanje na laboratorijskim miševima. Rezultati su pokazali da miševi koji su hranjeni namirnicama s visokim udjelom soli imaju veći rizik od nastanka kronične upale u tijelu, koja potiče stvaranje autoimunih bolesti.

Prof. Ralf Linker je izjavio kako "rezultati ovog istraživanja su još jedan dokaz koji upućuje da je prekomjeran unos soli štetan i da može uzrokovati niz bolesti."

Multipla skleroza je bolest živčanog sustava koja nastaje kada tijelo ovojnicu mozga mijelin zamijeni za strano tijelo i počinje ju napadati. Tada dolazi do kronične upale središnjeg živčanog sustava, oštećenja ovojnice i živaca.

Pretjerana razina soli u tijelu može uzrokovati razne zdravstvene probleme, uključujući visoki krvni tlak, bolesti srca, moždani i srčani udar. Također može utjecati na izgled, uzrokovati nadutost, naoticanje i podočnjake.

Preporučena dnevna vrijednost unosa soli je oko 1500mg. Stručnjaci ističu da ljudi čak 75% ukupnog unosa ne unose samim soljenjem hrane.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti