Počeo nacionalni simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu „Danas za sutra”

Počeo nacionalni simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu „Danas za sutra”

Počeo nacionalni simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu „Danas za sutra”
  • Objavljeno: Srijeda, 13.12.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: autorica M Knežević Barišić/UNICEF

Kategorija: Zanimljivosti

U organizaciji pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te pravobraniteljice za djecu, Hrvatske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu i UNICEF-a započeo je danas nacionalni simpozij kojemu je cilj ujediniti resorna ministarstva, stručnjake i predstavnike udruga kako bi se stvorio nacionalni okvir za pružanje usluga rane intervencije u djetinjstvu.

Simpozij je okupio 170 domaćih stručnjaka i predstavnika udruga koje pružaju usluge za djecu s neurorazvojnim rizicima i teškoćama u razvoju.

„Cilj ovog simpozija jest otvaranje dijaloga donositelja političkih odluka, stručnjaka i korisnika radi stvaranja zajedničkog nacionalnog okvira za ranu intervenciju u djetinjstvu i platforme za uspostavu sveobuhvatnog i kvalitetnog sustava rane intervencije u djetinjstvu”, poručila je na otvorenju simpozija pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.

pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak,

predstojnica ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Valentina Otmačić i predsjednica HURID-a Marta Ljubešić

Rana intervencija u djetinjstvu skup je usluga iz područja zdravstva, socijalne skrbi i obrazovanja usmjerenih na uklanjanje i umanjivanje učinaka rizika koji mogu dovesti do zaostajanja u razvoju. U Hrvatskoj je svako deseto dijete neurorizično, a svako peto u riziku od siromaštva, zbog čega imaju potrebu za tim uslugama. Neravnomjerna raspoređenost usluga, nedostatak njihove integracije, neujednačenost i nedostatak standarda za procjenu kvalitete i učinaka stavljaju velik teret na leđa roditelja koji su prisiljeni snalaziti se sami.

„Hrvatska ima neke od vrlo naprednih modela rane intervencije u djetinjstvu. No ti modeli nisu ravnomjerno raspoređeni, a stručnjaci često nisu međusobno povezani, što dovodi do „rasipanja“ usluga. Time se često neefikasno troše javna sredstva, a istovremeno brojna djeca i roditelji ostaju zakinuti za potrebne usluge. Vjerujem da uz bolju suradnju možemo učiniti puno više za najranjiviju djecu, bez obzira na odakle ona dolaze. Ne smijemo zaboraviti da smo Konvencijom o pravima djeteta obećali da će sva djeca imati jednake šanse za rast i razvoj”, poručila je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić.

Na otvorenju simpozija „Danas za sutra – kroz intersektorsku suradnju do integriranih usluga u ranoj intervenciji u djetinjstvu” govorili su ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministar zdravstva Milan Kujundžić, te ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić. Pokrovitelji ovog simpozija su Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti