HZJZ nagrađuje poklon paketima kroz kampanju "Nema maženja bez paženja"

HZJZ nagrađuje poklon paketima kroz kampanju "Nema maženja bez paženja"

HZJZ nagrađuje poklon paketima kroz kampanju "Nema maženja bez paženja"
 • Objavljeno: Petak, 17.06.2022.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

U sklopu projekta „Živjeti zdravo“, kojeg vodi prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, dr. med., spec. epidemiologije, započela je javnozdravstvena kampanja na temu zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja „Nema maženja bez paženja“. Kampanja je počela 15. lipnja i traje do 4. rujna 2022., piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Preliminarni rezultati istraživanja koje je HZJZ proveo u 2021. i 2022. godini na uzorku od 1208 učenika 3. razreda srednjih škola iz cijele Hrvatske, pokazuju da je njih 355 (29,3%) imalo neku vrstu spolnoga odnosa. Od 355 spolno aktivnih učenika samo njih 57 (16%) ima osnovnu razinu znanja o kontracepcijskim metodama.

Osnovna razina znanja je definirana kao točan odgovor na svih 5 pitanja:

 • hormonska kontracepcija služi za zaštitu od spolno prenosivih infekcija i neplanirane trudnoće
 • prekinuti snošaj ima visoku djelotvornost u sprečavanju trudnoće
 • ako se koristi hormonska kontracepcija, nema potrebe za korištenjem kondoma
 • kondom se može upotrijebiti više puta
 • dvostruka zaštita je korištenje dva kondoma istovremeno

Kako osvojiti poklon pakete?

Naglasak kampanje je na mladima koji su često suočeni sa zbunjujućim i proturječnim informacijama iz nepouzdanih izvora. Od iznimne je važnosti omogućiti mladima pristup točnim i provjerenim informacijama. U sklopu ovogodišnje kampanje „Nema maženja bez paženja“ provodi se online edukacija putem objava i kvizova na društvenim mrežama. HZJZ navodi kako će najoriginalnije fotografije, videozapise i slogane kao i najbrže točne odgovore na kvizove znanja darivati poklon paketima „Nema maženja bez paženja!“

Tijekom ljetnih mjeseci, diljem Hrvatske putem info panoa, na svlačionicama na plažama i plakatima u ljekarnama prikazivat će se preventivne poruke kojima je cilj potaknuti svijest građana, posebice mladih, o važnosti očuvanja i unaprjeđenja spolnog i reproduktivnog zdravlja, a što će doprinijeti vidljivosti kampanje na nacionalnoj razini.

HZJZ poziva sve zainteresirane da svakog tjedna šalju i podijele fotografije i videozapise pored njihovih plakata, info panoa i svlačionica na plažama. Uključite se i podijelite vaše slogane na temu spolnog zdravlja! Sve detaljne informacije dostupne su na službenoj web stranici projekta „Živjeti zdravo“ i na svim društvenim mrežama projekta.

Projekt "Živjeti zdravo" educira o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih navika

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao krovna javnozdravstvena ustanova, provodi Nacionalni program promicanja zdravlja „Živjeti zdravo“ , u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo.

Na temelju Nacionalnog programa nastao je projekt „Živjeti zdravo“ koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) i traje od 2016.-2022. godine. Cilj projekta je unaprjeđenje zdravlja populacije putem smanjenja negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te kreiranje okruženja u kojem je svim osobama u Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i kvaliteta života. Provedbom ovoga projekta želi se senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika, čime se može doprinijeti smanjenju obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti koje su uzrok više od 3/4 smrti u Hrvatskoj.

Projekt „Živjeti zdravo“ sastoji se od pet elemenata:

 • Zdravstveno obrazovanje,
 • Zdravlje i tjelesna aktivnost,
 • Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i
 • Zdravlje i okoliš.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti